Spionens tips till Polen-match: Rörelse

SPORT

Fotboll. Två av Sveriges nycklar till mötet med Polen: spring mycket för att skapa ytor, spring mycket för att trötta ut polackerna.

– Det är slitsamt att spela med hård markering, säger spionen Roger Sandberg.

Polen inledde starkt i U21-EM-premiären mot Slovakien men tappade och förlorade till slut med 1-2.

Resultatet gör att värdnationen måste vinna för att vara med i kampen om semifinalplatserna.

– Det är förmodligen ett väldigt revanschsuget Polen. Rent generellt är det ett lag som har hög potential, de vann mot Tyskland så sent som förra hösten och det finns absolut inget utrymme för någon underskattning, säger svenska spionen Roger Sandberg och konstaterar:

– Polen är pressat. De måste vinna. Det finns inget annat.

Tre poäng är även något som Sverige vill ha. Efter det mållösa mötet med England i Kielce vill förbundskapten Håkan Ericson & Co stå på fyra poäng efter två matcher och därmed ha allt i egna händer i gruppavslutningen mot Slovakien.

Sandberg hoppas att han vet vägen dit och han tror sig veta hur U21-landslaget ska hitta ytorna i Polens aggressiva markeringsförsvar.

– Det gäller att ha mycket rörelse, att ta löpningar för att öppna upp för andra och inte bara nöja sig med att man rör sig för att få bollen själv, säger han.

– Det handlar om att öppna upp ytor och det handlar även om att göra sin kille. Tar man sig förbi sin bevakning måste de skjuta till och släppa sin bevakning - då blir det en kedjereaktion som vi kan utnyttja. Det är slitsamt att spela med markering, och det gör att de riskerar att bli tröttare ju längre matchen går.

FAKTA

Sveriges EM-matcher

Sverige inledde U21-EM med ett mållöst möte med England i fredags. På måndag, klockan 20.45, väntar hemmanationen Polen och på torsdag, klockan 20.45, summeras gruppspelet mot Slovakien.

Gruppettorna och bästa tvåan går vidare till semifinalerna, som spelas den 27 juni. Finalen avgörs den 30 juni.

Lublin, TT:s utsände