Portugal-mål underkänt efter videogranskning

SPORT

Fotboll. Ett mål bortdömt och ett godkänt.

Videodomartekniken stod i fokus när Portugal och Mexiko spelade 2-2 och Chile slog Kamerun med 2-0 i för-VM i Ryssland.

Videogranskningsdomartekniken, så kallad VAR, blir en allt vanligare företeelse i A-landslagssammanhang. Tidigare i veckan visades Frankrikes Raphaël Varane ut i den intensiva landskampen mot England (3-2) i Paris efter granskning av reprisbilder.

På söndagen fick Europamästaren Portugal ett mål underkänt och ett godkänt på samma sätt i matchen mot Mexiko i grupp A i Confederations Cup, för-VM, i ryska Kazan.

Videogranskades

Efter 20 minuters spel stod fyra portugiser offside utan att den assisterande domaren uppmärksammat situationen. Spelet fick fortgå, storstjärnan Cristiano Ronaldo sköt i ribban och André Gomes tryckte dit det som först såg ut att vara 1-0-målet.

Men argentinske huvuddomaren Nestor Pitana - som kan kommunicera med matchens videodomare via ett headset - valde att stoppa spelet och sedan döma bort målet efter att reprisbilderna granskats.

I den 86:e matchminuten valde domarteamet att granska Portugals Cédric Soares 2-1-mål, men då bedömdes det vara regelrätt gjort. Det målet såg ut att bli matchavgörande, men mexikanske försvararen Héctor Moreno kvitterade till 2-2 på tilläggstid.

Övriga mål i 2-2-matchen gjordes av Portugals Ricardo Quaresma och Mexikos Javier Hernández i den första halvleken.

Vargas mål granskades

I grupp B-matchen mellan Kamerun och Chile i Moskva kom videogranskningen till användning igen. Det var Eduardo Vargas mål i första halvlek som dömdes bort för offside men han skulle få sin revansch.

Första målet kom i stället i 81:a minuten då Alexis Sanchez slog en crossboll som nådde Arturo Vidals huvud. På tilläggstid säkrade Eduardo Vargas segern, även det målet videogranskades men nu fick Vargas godkänt.

Internationell fotbollsförbundet Fifas beslutande organ Ifab har öppnat för att även använda VAR-tekniken under VM nästa år.

TT