Läkaren Jansson har lärt sig av skadorna

TT-SPORT

Orientering. Hon har varit nära att avsluta idrottskarriären flera gånger.

Men läkaren Helena Jansson har trotsat skadorna och blivit en av Sveriges framgångsrikaste orienterare.

– Jag har använt min kropp på ett sätt som den inte klarat av, säger 31-åringen inför årets VM i Estland.

Helena Jansson har vunnit 15 VM-medaljer fördelat på nio mästerskap sedan 2007, ett imponerade facit för vilken elitidrottare som helst. Det som gör fallet än mer speciellt med den 31-åriga orienteringsstjärnan är hon tagit över hälften av sina VM-medaljer trots stora skadeproblem som tvingat henne till tre fotoperationer och ett alternativt träningsupplägg.

– Hade någon sagt till mig inför VM 2011 när jag fick ont i min häl och hälsena första gången, "Du Helena, skadan kommer inte vara läkt ens om sex år", hade jag kanske fattat ett annat beslut än att fortsätta. Men för att livet ska funka måste du välja att tro att det kan bli bättre, jag har valt att se till nästa horisont hela tiden, säger hon.

"Ännu bättre i år"

Vid hemma-VM i bohusländska Strömstad och Tanum i fjol stukade Jansson foten på medeldistansen, den distans hon tog sitt senaste individuella VM-guld på 2011, och tvingades avsluta mästerskapet i förtid.

Inför årets VM i Estland har hon gjort sin bästa försäsong på flera år. Vid världscuppremiären i Finland i maj vann hon medeldistansen före bland andra regerande världsmästaren Tove Alexandersson.

– Under vintern har jag kunnat följa min träningsplan väldigt bra, och fått in mer snabb löpning på hårt underlag vilket jag inte kunnat göra på flera år. Det har märkts i hur jag presterar när jag tävlar. Jag tror att jag var bra i fjol, men jag vet att jag är ännu bättre i år, säger Jansson och ler.

Helena Jansson är förlovad med landslagsorienteraren Gustav Bergman. Paret gifter sig senare i år. 26-årige Bergman, som också deltar vid VM i Estland, tycker inte att hans fästmös skador påverkat relationen.

"Har varit jättetufft"

– Helena är den viktigaste personen i mitt liv och för henne har det varit jättetufft med skadorna, det är inget snack. Men den viktigaste rollen vi har mot varandra är inte kopplad till idrotten, säger han.

Samtidigt som Helena Jansson under ett decennium varit en av Sveriges främsta orienterare har hon studerat till läkare och hon arbetar nu deltid på en vårdcentral i södra Stockholm. Endast fyra-fem av veckans totalt 14 träningspass är löpning. Majoriteten är cykling, vattenlöpning och skidåkning.

– Vissa av mina skador har varit otur, men sedan har det också varit ett mönster av att jag använt min kropp på ett sätt som den inte riktigt klarat av. När jag började studera trodde jag att jag skulle ha nytta av läkarutbildningen i mitt idrottande. Men det kan jag inte säga att jag har haft. Däremot har det varit tvärtom: det jag lär mig av mig själv i mitt idrottande har jag jättestor nytta av i läkaryrket, säger Jansson.

FAKTA

VM-truppen

Damer: Tove Alexandersson, Stora Tuna (sprint, långdistans, medeldistans), Helena Jansson, Ravinen (sprintstafett, lång, medel), Lina Strand, Göteborg-Majorna (sprint, lång, medel), Karolin Ohlsson, Järla (sprint), Emma Johansson, Domnarvet (lång). Reserv: Lilian Forsgren, Tisaren (sprint).

Herrar: Jerker Lysell, Rehns BK (sprint), Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn (sprint), Emil Svensk, Stora Tuna (sprint), Martin Regborn, Hagaby (sprint, lång), William Lind, Malung (lång), Johan Runeson, Tampereen Pyrintö (lång, medel), Gustav Bergman, Ravinen (medel, stafett), Albin Ridefelt, Linné (medel).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM