"Ett väldigt kännbart straff"

TT-SPORT

Trav. Fabrice Souloy har fått sin dom. Norges Domskommitté stänger av den franske travtränaren i 15 år, dessutom måste han böta en halv miljon norska kronor.

– Det är ett väldigt kännbart straff, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

För tre veckor sedan hölls domstolsförhandlingar i Norge. Sveriges (ST) och Norges travförbund (DNT) mot dopningsanklagade Fabrice Souloy.

Det handlar om sammanlagt fem positiva dopningsprov från fyra hästar. Un Mec dâ™Heripre i både Elitloppet och Oslo grand prix. Samt svenska stoet Your Highness, norske Lionel och italienske Timone Ek vid tävlingar i Norge samma dag.

Proverna visade extremt höga mängder av kobolt i urin och/eller blod.

DNT yrkade i första hand på livstids avstängning och 250 000 norska kronor i böter, alternativt två års avstängning och en miljon norska kronor i böter.

Det blev 15 års licensindragning och totalt tillträdesförbud på travbanor, samt 500 000 norska kronor i böter.

– Jag tycker att Domskommittén är väldigt tydlig och straffet är såklart väldigt kännbart. Det är ett av de hårdaste straffen som dömts, det är en väldigt viktig dom, säger Johan Lindberg till TT.

– I Sverige, åtminstone i modern tid, är det hårdaste straffet som delats ut också 15 år och det var till Nils Enqvist.

"Amatörmässigt skött"

Fabrice Souloy företräds av svenske advokaten Staffan Uvabäck som hade yrkat på frikännande dom. Alternativt bötesstraff.

Uvabäck är märkbart irriterad över att domen kom ut redan nu.

– I samband med att förhandlingarna avslutades i Oslo för ett par veckor sedan så var det tydligt att domen skulle komma från såväl Domskommittén i Norge som Ansvarsnämnden i Sverige den 5 juli, jag ställer mig väldigt frågande till det här. Jag tycker att det är oerhört amatörmässigt skött, säger Uvabäck till Travronden.

– Jag har inte tagit del av domen och den avser jag att kommentera 5 juli. Rent allmänt kan jag dock säga att jag kommer uppmana Souloy att överklaga om han dömts för något annat än det strikta tränaransvaret.

Svensk dom i juli

Domen i Sverige meddelas av Ansvarsnämnden den 5 juli, men den norska domen - som kan överklagas till DNT:s Appellkomité - gäller även i Sverige.

– Domarna i Sverige och Norge gäller även i Danmark och Finland. Sen vet jag att både vi och Norge kommer att begära expansion inom hela UET (den europeiska travunionen), precis som Frankrike gjorde, säger Lindberg.

Fabrice Souloy sonar sedan årsskiftet en dopningsdom i Frankrike på ett år. Även det rör sig om kobolt. Souloy flyttade dock över samtliga hästar till sin svåger Philippe Billard som också är professionell travtränare i Frankrike, och tävlingsverksamheten har därmed pågått som tidigare.

– Det har varit provocerande att hans svåger använt material med "Fabrice Souloy" tryckt. Men i Sverige och Norge finns det sedan en tid ett förbud mot så kallade målvakter för dopningsavstängda, och det är en sak vi för även i UET, säger Lindberg.

Skyller på veterinären

Souloy har hela tiden nekat till brott och sade under förhöret i Norge att skulden till att hästarna fått i sig kobolt ligger hos den italienske veterinären Francesco Alessandrini.

– Jag är ingen veterinär. Alla behandlingar av hästarna har gjorts efter Alessandrinis bedömning. Efter att Lover Face testat positivt i fjol kastade vi alla flaskor med B12-preparatet Coenzile och tagit bort alla tillskott, sade Souloy under förhöret, enligt NTB.

FAKTA

Fabrice Souloy

Född: 1967

Yrke: Travtränare.

Meriter: Har vunnit treårskriteriet, fyraårskriteriet, Critérium Continental, Prix de Paris, Prix de France och Prix de Cornulier i Frankrike. Vann Elitloppet 2012 med Commander Crowe. Har 1 078 segrar i 6 691 lopp sedan 1982.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM