Sverige ställs på prov vid EM i Kroatien

TT-SPORT

Handboll. Tuffast möjliga EM-lottning i ett hysteriskt handbollsland.

Så beskriver Sveriges lagkapten Niclas Ekberg den svenska gruppen med hemmanationen Kroatien, Serbien och Island.

– Det blir en prövning, säger han.

På midsommarafton lottades slutspelet till handbolls-EM i Kroatien i januari nästa år. Sverige fick en tuff lottning i hemmanationen Kroatiens grupp A som spelas i Split. De två övriga lagen är Serbien, som slutade tvåa i sin kvalgrupp, och Island, kvalificerat som bästa trea.

– Kroatien på hemmaplan är det tuffaste man kan få, det blir en prövning. Både Island och Serbien hoppas jag vi slår, Kroatien-matchen blir svår med hemmastödet, säger Sveriges lagkapten Niclas Ekberg till TT.

Blågult inleder med nyckelmatch mot Island på EM-premiärdagen den 12 januari, sedan väntar Serbien och till sist hemmanationen.

Ekberg beskriver omgivningen när man spelar handboll på Balkanhalvön:

– Det är en väldigt fantastisk publik där, idrottsmännen är hjältar. Det är så högljutt att det kan vara svårt att kommunicera på planen.

Under nye förbundskaptenen Kristján Andréssons ledning gick handbollsherrarna igenom EM-kvalet med fem segrar och en förlust, fyra raka segrar gjorde att EM-platsen var säkrad redan innan de sista matcherna nu i juni.

Vid VM tidigare i år tog sig Sverige oväntat till kvartsfinal där det blev respass mot blivande mästaren Frankrike, trots en fin insats.

"En fantastiskt människa"

Ekberg hyllar Andrésson som endast tränat landslaget i nio månader.

– Han har ett väldigt öppet ledarskap och bjuder in till diskussion. Det är helt rätt filosofi med det laget vi har nu. För att inte tala om att han också är fantastisk som människa, det var mycket det som speglades i VM. Både han och "Boken" (assisterande Martin Boquist) har brutit ner spelet till mycket mer "tuta och köra".

Vid EM i Kroatien går de tre bästa lagen vidare från gruppen till huvudrundan och tar med sig de tagna poängen mot nationerna som också kvalificerar sig vidare.

Hemmanationen Kroatien har aldrig vunnit EM-guld och suktar efter nationens första herrhandbollstriumf sedan OS-guldet i Aten 2004. Sverige har inte vunnit ett mästerskapsguld sedan EM-guldet på hemmaplan 2002.

– Om vi fortsätter på spåret från VM så ska vi se ljust på det. Vi vill dra upp tempot i matcherna, det är inte många lag som gillar det, säger Ekberg.

Förlängt med Kiel

Den 28-årige vänsterhänte högersexan har nyligen förlängt sitt kontrakt med det tyska storlaget Kiel och har en stor del i de svenska handbollsframgångarna det senaste året. Efter en mindre lyckad period sedan OS-silvret i London för fem år sedan.

– Både jag och familjen trivs väldigt bra i Kiel, jag hoppas och känner att jag har ett par år till i mig på toppnivå.

När TT når honom på telefon är han på midsommarfirande med familjen i Danmark.

TT: Är det för att slippa regnet?

– Ja... eller det regnar faktiskt här med, säger Ekberg med ett skratt.

FAKTA

EM-grupperna

Grupp A: Kroatien, Sverige, Serbien, Island (spelar i Split).

Grupp B: Frankrike, Vitryssland, Norge, Österrike (Porec).

Grupp C: Tyskland, Makedonien, Montenegro, Slovenien (Zagreb).

Grupp D: Spanien, Danmark, Tjeckien, Ungern (Varazdin).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM