"Mentorn" Gatlin skrällde mot Coleman

TT-SPORT

Friidrott. Justin Gatlin vann 100 meter på tiden 9,95 vid de amerikanska VM-uttagningarna i Kalifornien.

35-åringen spurtade ner stjärnskottet Christian Coleman.

– Det var en tid jag fick kämpa för, sade Gatlin.

Amerikanen Justin Gatlin är en av friidrottsvärldens mest omdiskuterade och kritiserade atleter efter dubbla dopningsavstängningar.

Vid OS i Rio de Janeiro i fjol var han favorit i finalen på 100 meter men fick se sig omsprungen av jamaicanske legendaren Usain Bolt.

100-metersloppet vid de amerikanska uttagningarna i Sacramento, Kalifornien, natten mot lördagen svensk tid, hade ett liknande scenario.

Men nu med Gatlin som segrare.

Lärjungen hedrad

21-årige Christian Coleman, som innehar det fina världsårsbästat på 9,82, ledde loppet under de första 80-90 meterna men fick se Gatlin komma upp jämsides de sista meterna.

Över mållinjen var sedan veteranen Gatlin, som är Colemans mentor och förebild, starkast och vann på tiden 9,95. Tre hundradelar snabbare än Colemans 9,98.

– Det var inte en sådan där spektakulär tid ni sett mig springa på de senaste åren, men det var en tid jag fick kämpa för, sade Gatlin som för två år sedan satte sitt personbästa på 9,74 som 33-åring.

– Jag kände mig hedrad över att få vara med i loppet, och ser fram emot många fler, sade Coleman.

"Fantastiskt"

Pallplatserna innebär att både "lärjungen" och "mentorn" kvalificerat sig till VM i London i augusti, precis som tredjeplacerade Christopher Belcher.

Gatlin, som aldrig besegrat Bolt i ett mästerskapslopp, ser fram emot att få möjligheten att sabba den 30-årige jamaicanens sista mästerskap i karriären.

– Det känns fantastiskt, sade Gatlin som vann OS-guld 2004 och VM-guld 2005 innan Bolt började tävla som senior.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM