Sjöström har ärr av "superdräkten"

SPORT

Simning. Simningens "superdräkter" krossade världsrekorden vid VM i Rom 2009.

Sarah Sjöström avskydde dräkterna som senare förbjöds - men har satt sina spår på kroppen.

– Jag har än i dag ärr, säger Sjöström i sitt "Sommar i P1".

Dubbla världsrekordinnehavaren Sarah Sjöström är den första idrottspersonligheten att radioprata i årets "Sommar i P1" i Sveriges Radio.

Den 23-åriga simstjärnan från Rönninge utanför Stockholm har trots sin unga ålder länge varit en världsstjärna inom simningen.

I sitt sommarprogram, som sänds i etern klockan 13 under söndagen, berättar hon om hur det var att som 14-åring komma tillbaka från påsklovet i åttonde klass med ett senior-EM-guld, den gråtfärdiga glädjen av att ta sitt första OS-guld vid spelen i Rio de Janeiro i fjol och hur hennes 10-åriga lillebror Linus är hennes familjs ankare.

"Ser mig i dig"

– Han har autism och behöver vuxna omkring sig. Han har sammanfört familjen, vi har kommit varandra närmare genom honom. Jag ser mig i dig, Linus, säger en rörd Sarah Sjöström i sitt "Sommar i P1".

I sommarpratet, som producerats av hoppryttarstjärnan Malin Baryard-Johnssons make Henrik Johnsson, blandades Sjöströms berättande med referat från radioarkivet och hennes favoritmusik.

– Jag har gråtit så många gånger i samband med simning. Både när jag förlorat eller under hårda träningspass som aldrig tar slut - och av glädje. Jag var lat som barn och ville absolut inte anstränga mig i onödan, tyckte mer om att följa med någon kompis hem och baka kokosbollar och spela dataspel, säger Sjöström som själv ville sluta i tidig ålder men fortsatte och blev världens bästa simmare.

Sjöström är positiv till att barn tävlar mot varandra. Men tycker föräldrar och andra vuxna lägger sig i för mycket.

"Låt barn få vara barn"

– Att plocka bort siffror och tona ner tävlingsmomentet i barnidrott är att ta bort poängen. Det är vi vuxna som inte kan hantera barns idrottande. Det vi som inte kan handskas med deras idrottande. Låt barnen få vara barn, låt dem tävla ifred. Vill inte se eller höra några skrikande idrottsföräldrar.

Våren 2008 lanserades laserdräkter, så kallade "superdräkter", inom simningen. Sarah Sjöström hade stora problem att ta på sig dem under de knappt två åren som de var tillåtna. 2010 förbjöds dräkterna av det Internationella simförbundet, Fina, eftersom de gjorde simmarna för snabba.

Fler sportpratare

– Dräkterna var svårtillgängliga, plötsligt var simningen synligt orättvis. De var tajta, känsliga och gick lätt sönder. Jag blev stressad och irriterad, säger Sjöström som slängde en dräkt ut genom ett fönster när hon skulle testa dem första gången i Italien.

– Jag har än i dag ärr på fingrarna för att huden revs upp när man satt i över en timme och rullade på rymdtyget som testats i Nasas rymdtunnlar.

Senare i sommar sommarpratar Englands tidigare förbundskapten i fotboll, Roy Hodgson, som på 1970-talet inledde sin tränarkarriär i Sverige, handbollsspelaren Linnéa Claeson som uppmärksammar trakasserier på internet och bland annat prisats av Svenska FN-förbundet, samt parasportaren och äventyraren Aron Andersson som gjort karriär inom segling, friidrott och kälkhockey.

FAKTA

Sportpratare i "Sommar i P1"

Söndag 25 juni: Sarah Sjöström, simning.

Måndag 17 juli: Linnéa Claeson, handboll.

Tisdag 1 augusti: Aron Andersson, parasport.

Onsdag 9 augusti: Roy Hodgson, fotboll.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM