Banusics pärla sätter press på Rosengård

TT-SPORT

Fotboll. Linköping fortsätter imponera i damallsvenskan.

Succéanfallaren Marija Banusics frisparkspärla avgjorde i 2-0-segern borta mot Vittsjö.

Ett nytt svar till förbundskapten Pia Sundhage.

21-åriga Marija Banusic värvades från Eskilstuna United inför årets fotbollsallsvenska.

Hon har levererat från första minut i sin nya klubb men utelämnades ändå när förbundskapten Pia Sundhage tog ut sin EM-trupp till mästerskapet i Nederländerna i juli.

I söndagens bortamatch mot tabellsjuan Vittsjö gav Banusic - som kritiserat Sundhage vid flera tillfällen under åren - ett nytt svar på tal på planen.

Formsvagt Eskilstuna

Den formstarka anfallaren skruvade in matchavgörande 1-0 på en frispark nära Vittsjös straffområde, i den 33:e matchminuten, och firade överlyckligt. Hennes sjunde mål på åtta matcher ger en delad tredjeplats i skytteligan, men alltså ingen plats i EM-truppen.

Regerande svenska mästaren Linköpings andra och avslutande mål gjordes av Banusics norska anfallskollega Kristine Minde, som rakade in 2-0 i den 46:e minuten.

I och med segern och de tre poängen sätter Linköping ytterligare press på Rosengård som nu är åtta poäng efter i en haltande tabell. Storlaget från Malmö tar emot Limhamn Bunkeflo i måndagens derby.

Rosengård fick dessutom se sig förbipasserat i tabellen. Eskilstuna United gick upp på andra plats, sju poäng bakom Linköping, efter 1-1 borta mot nya tabellsjuan Kristianstad.

Resultatet är däremot en missräkning för fjolårets succélag Eskilstuna som endast tagit en poäng på de tre senaste matcherna.

Hammarby tappade 0-3

Nästjumbon Hammarby såg ut att ta tre viktiga poäng i botten av tabellen. Men drömöppningen med tre mål på drygt 20 minuter i den första halvleken borta mot nian Kvarnsveden slarvades bort.

Eller rättare sagt: Kvarnsvedens skyttedrottning Tabitha Chawinga bestämde sig för att ändra matchbilden med sitt 15:e och 16:e mål den här säsongen. 21-åringen från Malawi reducerade till 1-3 i den 39:e matchminuten och satte 3-3 i 57:e, det som också blev slutresultatet.

Kif Örebro är kvar som jumbo efter 0-0 hemma mot tabellfyran Piteå.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM