Polischefer åtalas för Hillsborough

TT-SPORT

Fotboll. Sex personer, däribland fyra högt uppsatta poliser, åtalas för Hillsborough-katastrofen 1989, meddelar brittiska åklagare.

96 personer miste sina liv i kaotisk trängsel under FA-cupmatchen mellan Liverpool och Nottingham Forest på Hillsborough-stadion i Sheffield 1989.

Förra året beslöt en jury att polisens agerande bäddade för katastrofen. Och åklagare går nu vidare.

"Jag har kommit fram till att det finns tillräckliga bevis för att åtala sex individer för brottsliga handlingar", meddelar Sue Hemming på åklagarmyndigheten, Crown Prosecution Service.

Bland de utpekade finns David Duckenfield, som var platsansvarig polischef, och nu kan komma att dömas för vållande till annans död. Norman Bettison, dåvarande högste chef för South Yorkshire Police, anklagas för att ha ljugit om händelserna efteråt.

Tragedin inträffade när 2 000 Liverpool-fans släpptes in på en ståplatssektion bakom målet, trots att Hillsborough-stadion redan var full till sista plats. Många klämdes och kvävdes i trängseln.

Polisen har försökt förklara händelserna med att Liverpool-anhängarna var berusade, saknade biljetter och var allmänt omöjliga att kontrollera. Men efter en lång kamp av offrens anhöriga har den versionen alltså nu kullkastats.

FAKTA

Bakgrund: Hillsborough-katastrofen

Den 15 april 1989 omkom 96 människor och 200 skadades på Hillsborough i Sheffield, under FA-cupmatchen mellan Liverpool och Nottingham Forest.

De flesta klämdes ihjäl när folk vällde in till en redan fylld sektion på en läktare. De som stod längst ned pressades mot kravallstaket som skilde läktaren från planen.

Tragedin ledde till att kravallstaketen togs bort på engelska arenor och ståplatsläktarna gjordes om till sittplatsläktare.

Liverpool FC ändrade sitt klubbmärke och lade till två flammor.

Vid hemmaarenan Anfield finns en minnessten med namn och ålder på de som omkom. 2012 bad Storbritanniens premiärminister David Cameron offrens familjer om ursäkt för den orättvisa de drabbades av i 23 år, sedan myndigheterna anklagat supportrarna för katastrofen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM