Sjöström ger SM-veckan extra OS-känsla

TT-SPORT

SM-veckan. Som ett litet OS. Så beskrivs idrottens SM-vecka, som snart har funnits i tio år.

Det största affischnamnet håller också hög OS-klass. Sarah Sjöström är förstås med i Borås, men kanske mest för att vässa formen inför VM.

50 idrotter finns på programmet under sommarens SM-vecka i Borås, med start på fredagen. Det är rena smörgåsbordet av olika sporter - både välkända och mindre kända.

– Balansen mellan större, mellanstora, mindre och kanske framför allt helt nya idrotter är egentligen det som SM-veckan ska uppnå, med en bra mix, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet.

Simningen är en av veckans bredaste och mest bevakade idrotter. Där finns också megastjärnan Sarah Sjöström, med OS-guld och en rad VM-guld i prisskåpet, och fyra världsårsbästa i den aktuella statistiken.

Sjöström är anmäld i sex individuella grenar till tävlingarna i det omvittnat snabbsimmade Alidebergsbadet, där hon själv satte världsrekord på 50 meter fjärilsim under SM-veckan 2014.

Men stjärnan från Södertörn lägger ingen press på sig själv i SM. Dagarna i Borås används för att slipa på formen inför VM i Budapest, som startar den 23 juli.

– SM kommer att bli ett jättebra fartpass inför VM, det sista hårda fartpasset. Där gäller det verkligen att förbättra de sista detaljerna till VM.

– Några av VM-simmarna har kanske börjat toppa formen lite. Det blir intressant att se hur de ligger till, säger simningens förbundskapten Ulrika Sandmark.

Sju damer och tre herrar är uttagna till VM. Flera av toppnamnen har flutit uppåt starkt på världsrankningen i år. En av dem är bröstsimmaren Erik Persson. En annan är Michelle Coleman - men hon har tävlat mycket ett tag och är inte anmäld på sina bästa frisimsdistanser i SM.

Alltför bra prestationer i SM-bassängen kan också kännas lite ambivalent. Det gäller att inte ha en formtopp för tidigt. Medalj i Budapest smäller högre än en i Borås denna simsommar.

FAKTA

SM-veckan

SM-veckor med flera idrotter på samma ort infördes 2009. Elva idrotter var med i sommarveckan då.

Årets sommarvecka arrangeras i Borås under åtta dagar från den 30 juni till den 7 juli. 50 idrotter är med.

De senaste årens SM-veckor på sommaren har haft omkring 50 000 besökare (som sett en eller flera tävlingar).

Nästa år arrangeras vinterveckan i Skellefteå. Sommarveckan blir för första gången ett delat arrangemang, med grannstäderna Helsingborg och Landskrona som värdar.

Källa: Riksidrottsförbundet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM