Ståhl om monsterkastet: "Jag tog i"

TT-SPORT

Friidrott. Daniel Ståhl drömde om 70 meter. Tränaren Vésteinn Hafsteinsson trodde på svenskt rekord. Båda fick rätt.

Diskusjätten raderade Ricky Bruchs 33 år gamla notering när han kastade 71,29 meter i GP-tävlingen i Sollentuna - och uppfyllde den tidigare rekordinnehavarens profetia.

– Jag tog i, förklarade 24-åringen.

Personligt rekord och tangerat världsårsbästa i första kastet.

Det var uppvärmningen.

I det tredje smällde det till ordentligt. Daniel Ståhl rättade till ett par tekniska detaljer och diskusen flög som om den inte tänkte landa. När jordens dragningskraft till slut vann kampen var det på rätt sida 70-metersgränsen med god marginal.

Kraftexplosionen var av det mäktigare slaget.

Efter någon minuts väntan på mätningen kom känsloditon: Ståhl firade det svenska rekordet, 71,29 meter, med en 50-metersrusch ut på innerplanen på Sollentunavallen.

– Jag bara exploderade. Skrek ut all glädje, säger han.

Bruch ringde upp

Resultatet, det bästa i världen på fyra år, är tre centimeter längre än Ricky Bruchs notering från 1984.

Den tidigare svenske rekordhållaren ringde till Ståhl tre veckor innan han dog. Bruch följde diskusen och berättade att han trodde på Spårvägenkastaren.

– Det är väldigt stort. Han är en legendar och jag har alltid velat slå hans rekord, säger Ståhl.

Med 71,29 är den 24-årige svensken nia genom tiderna och 2,41 meter längre än årets världstvåa Fedrick Dacres, Jamaica.

Ståhl har mått bra av att fokusera på att prestera bra i tävlingarnas tre första kast - för att undvika ett kvalmisslyckande som i OS i Rio de Janeiro i fjol - och i och med tävlingen i Sollentuna har han sju av världens tolv längsta kast den här säsongen, en resultatrad som innebär att han får bära favoritskapet i VM i London i augusti.

– Det beror lite på vad de andra, mer rutinerade rävarna gör. Men nu har jag gjort ett par mästerskap och det är klart att jag ska ta medalj, helst guld, säger han.

Siktar på världsrekord

Det stannar inte där. Tränaren Vésteinn Hafsteinsson har länge sagt att Ståhl har potential att ta sig upp mot världsrekordet, östtysken Jürgen Schults 74,08 från 1986.

Daniel Ståhl börjar också vänja sig vid tanken.

– Jag är bara 24 bast. Jag ska kasta i några år till och jag tänker inte stanna här. Jag vill klättra ännu högre. Det är en bit till världsrekordet men kanske knäpper jag det också, säger han.

Det är svårt att säga emot efter uppvisningen på Sollentunavallen.

Bakom Ståhl gjorde tvåan Robert Urbanek, Polen, ett världsresultat med 66,73 och veteranen Niklas Arrhenius - som tidigare i sommar klarat VM-kvalgränsen 65 meter med en centimeter - respektabla 63,63.

– Min pappa stötte kula med Ricky Bruch (som liksom Ståhl var framgångsrik i flera kastgrenar) och jag har växt upp med historierna om honom. Det känns otroligt att ha fått vara med vid ringen när Daniel slog hans rekord, säger Arrhenius.

FAKTA

Världsårsbästalistan

1) Daniel Ståhl, Sverige: 71,29 meter

2) Ståhl och Fedrick Dacres, Jamaica: 68,88.

4) Dacres: 68,67.

5) Andrius Gudzius, Litauen, 68,61.

6) Ståhl och Dacres: 68,36.

8) Gudzius, 68,16.

9) Ståhl: 68,13.

10) Ståhl: 68,11.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM