Holmberg junior drömmer om America's Cup

TT-SPORT

Segling. Debuten i VM-deltävlingen i matchracing på Marstrand är ett litet steg på vägen.

Måns Holmbergs stora dröm är America's Cup.

– Det smäller högst. Det är målet, säger 20-åringen med det välkända seglarefternamnet.

Måns Holmberg satt klistrad framför sändningarna från Bermuda när utmanaren Nya Zeeland snodde världens äldsta idrottstrofé, "The Auld Mug" från 1851, från titelförsvarande USA.

Det är dit han vill, till världens mest traditionstyngda och prestigefyllda seglingstävling.

– Mitt mål just nu är att vinna touren men sen är det att försöka ta sig till America's Cup. Det är absolut störst, säger Holmberg inför starten i VM-deltävlingen på Marstrand.

Det han kallar touren är VM i matchracing, en tävlingsserie som gör sitt tredje stopp av sex utanför Göteborg med start på måndagen.

Kan slå alla

Måns Holmberg och hans besättning - Pontus Dackhammar, Henrik Eriksson och Holger Tidemand kompletterar teamet på M32-katamaranen - vann en av tre kvaltävlingar före australiern Torvar Mirsky, för närvarande tvåa i VM-ställningen, och siktar högt.

– När vi seglar som bäst kan vi slå vem som helst. Det är en klyscha men det har vi faktiskt bevisat att vi kan göra. Vi har slagit Mirsky. Vi har slagit Phil Robertson som vann förra året och Matt Jerwood som var trea i enstaka race. Vi är underdogs men vi går för att vinna, säger Holmberg.

Beslutet att satsa på World Match Racing Tour fattade Holmberg - som tidigare seglade Laser och traditionell matchracing, med kölbåt, parallellt - när VM-serien gick över till katamaraner. Det innebär att touren blir ett naturligt steg på vägen mot America's Cup.

– Formatet de seglar är väldigt likt det vi seglar på touren. Det är i princip samma banor och samma startprocedur. Grunderna är desamma även om båtarna är lite annorlunda. Jag tror att touren är ett väldigt bra insteg, säger han.

Bollar med pappa

Med ett och ett halvt års praktik känner sig Holmberg redo att ta sig an de stora kanonerna.

– När vi seglade kölbåt kunde vi möta folk som var 40 år, hade seglat regattorna 20 gånger tidigare och kunde båtarna utan och innan. Med katamaranerna började alla på noll igen. Det är klart att man ligger lite efter i erfarenhet när man möter nån som vann OS-guld för 15 år sen. Men man får ta igen det på fysik. Vi är starka och vi vet att vi seglar jäkligt snabbt.

Holmberg skulle kunna tillägga att han har erfarenheten med sig i generna.

I bakgrunden, som hjälp på vägen och som tillfällig coach på Marstrand finns pappa Magnus med bland annat tre OS och två America's Cup på meritlistan.

– Det har hjälpt väldigt mycket. Han har inte coachat jättemycket på vattnet utan har försökt att hålla sig lite utanför så att det ska vara min grej. Men efter varje träning och varje race kommer jag tillbaka med några frågor och då kan jag bolla det med honom. Han har alltid idéer. Det är hur värdefullt som helst, säger Måns Holmberg.

FAKTA

VM-ställningen

Efter två VM-deltävlingar, inklusive kval och mindre tourevent.

1) Phil Robertson, Nya Zeeland, 70 poäng.

2) Torvar Mirsky, Australien, 59.

3) David Gilmour, Australien, 58.

4) Taylor Canfield, Amerikanska jungfruöarna, 57.

5) Matt Jerwood, Australien, 54.

6) Ian Williams, Storbritannien, 52.

7) Chris Steele, Nya Zeeland, 46.

8) Sam Gilmour, Australien, 45.

9) Joachim Achenbrenner, Danmark, 43.

10) Evan Walker, Australien, 41.

Svenska placeringar:

12) Måns Holmberg, 40.

14) Johnie Berntsson, 36.

15) Nicklas Dackhammar, 35.

25) Patrik Sturesson, 15.

27) Kim Kling, 13.

28) Hans Wallén, 13.

31) Rasmus Rosengren, 11.

51) Anna Östling, 3.

Källa: wmrt.com

TT

ARTIKELN HANDLAR OM