Froome: "Underbart vara tillbaka i gult"

TT-SPORT

Cykel. Italienaren Fabio Aru var snabbast i klättringen i östra Frankrike när Tour de France rullade vidare efter tisdagens kraschkaos.

Regerande mästaren Chris Froome är ny totalledare efter en tredje plats i den femte etappen över 160,5 kilometer.

– Det är underbart att vara tillbaka i gult, säger britten efter ha dragit på sig ledartröjan för första gången i år.

Den allvarliga kraschen på upploppet i tisdagens fjärde etapp satte definitiva spår inför fortsättningen.

Slovakiske världsmästaren Peter Sagan kastades ut ur tävlingen efter att ha satt ut en armbåge på britten Mark Cavendish.

Cavendish brakade in i staketet vid målet i Vittel, spräckte skulderbladet, och har tvingats avbryta den 104:e upplagan av cykelsportens prestigefyllda stortävling.

Ensam majestät

Onsdagens femte etapp, den första ordentliga klättringen, från Vittel till La Planche des Belles Filles i östra Frankrike var jämn fram till att de återstod 2,4 av de 160,5 kilometerna.

Då ryckte den italienske mästaren Fabio Aru, som kör för kazakiska stallet Astana. 27-åringen, som för två år sedan vann Spanien runt, höll avståndet till tätklungan och korsade mållinjen i ensamt majestät på tiden 3.44.06. Hans första etappseger i Tour de France.

– Jag ska njuta av det här ögonblicket, sade Aru som nu är totaltrea, 14 sekunder efter Froome.

Tvåa i den femte etapppen, 16 sekunder bakom italienaren, var irländaren Daniel Marin och trea var den trefaldige Tour de France-mästaren Chris Froome från Storbritannien, 20 sekunder efter Aru som blev den förste italienske etappsegraren på två år.

"Långt ifrån över"

Froome, som vunnit touren de två senaste åren, är därmed ny totalledare i årets tävling då hans landsman och lagkamrat i Sky-stallet, Geraint Thomas, gått i mål som tia, 40 sekunder efter etappsegraren.

Thomas är nu på andra plats, tolv sekunder bakom Froome, i sammandraget.

– Det är under bart att vara tillbaka i gult, men loppet är långt ifrån över, säger Chris Froome efter att ha dragit på sig den gula ledartröjan för första gången i årets tour.

Det skiljer endast 54 sekunder mellan Froome och colombianske stjärnan Nairo Quintana på nionde plats. Tvåfaldige Tour de France-segraren Alberto Contador, Spanien, är på åttonde plats, två sekunder bättre än Quinatana..

På torsdagen körs etapp 6 av 21: 216 kilometer från Vesoul till Troyes.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM