Stenson behåller gärna British Open-bucklan

TT-SPORT

Golf. Majorvinnaren Henrik Stenson har mött värme och glädje under sitt år som British Open-mästare.

Snart får han dock lämna ifrån sig den klassiska bucklan Claret Jug.

– Om vi inte lyckas försvara titeln. Då får vi bära runt på den i ett år till, säger 41-åringen med ett leende.

Aktiviteten är hög på Barsebäcks golfbana. Här har lovande juniorer och handikappgolfare samlats för en tävling och ett läger under veckoslutet. Henrik Stenson må vara en världsstjärna, men han glömmer inte framtidens golfstjärnor.

– Man ser glädjen hos juniorerna och det är ju glädjen som gjorde att man började med golf en gång i tiden. Har man en sämre tid som professionell golfare kan det vara en bra påminnelse om varför man började spela en gång tiden, säger Henrik Stenson om lägret för handikappgolfarna och den nya juniortävlingen han startat tillsammans med sin tidigare caddie Fanny Sunesson.

"Fantastisk support"

Förra året var dock allt annat än tung för Stenson. Söndagen den 17 juli blev han Sveriges förste manlige majorvinnare när han tog hem British Open på Royal Troon i Skottland. Dessutom tog Stenson OS-silver i Rio de Janeiro och vann totalsegern på Europatouren.

– Det har varit en fantastisk support under året. Det har varit mycket autografer, mycket selfies. Så många som har varit glada för att vi äntligen fått den där majorn.

Han trodde att det skulle lugna ner sig efter Idrottsgalan i januari, men så blev det inte riktigt.

– Men jag är inte trött på det än, det är ju höjdpunkten i karriären. Det är väl först nu det kommer att bli det där avslutet, säger 41-åringen.

På måndagen under British Open-veckan på Royal Birkdale (20-23 juli) utanför Liverpool ska han lämna tillbaka den klassiska bucklan the Claret Jug.

– Om vi inte lyckas försvara titeln. Då får vi bära runt på Claret Jug i ett år till, men det är ju angenäma problem i sådana fall, säger världssjuan med ett leende.

"Stjärna som står rätt"

Senast att lyckas försvara sin titel i mästerskapet är irländaren Padraig Harrington 2008. Även då gick majortävlingen på Birkdale.

– Det är i alla fall en stjärna som står rätt i tecknet. Men det var svårt att vinna den första gången, så jag vet inte om det är lättare att vinna en andra gång, säger Stenson, som själv slutade trea 2008.

Redan kommande måndag och tisdag kommer Stenson att träna på British Open-banan för att sedan spela Scottish Open. Samma upplägg hade han i fjol och 2013 (tvåa). Säsongerna 2014-2015 gick han ifrån det upplägget och bekantade sig med banan först under tävlingsveckan.

– Har man slutat tvåa och etta på det upplägget och runt 40:e plats på det andra är det ganska enkelt att se vilket vi ska hålla fast vid framöver. På det här sättet kan man konservera lite energi och ändå komma förberedd, säger Henrik Stenson.

FAKTA

Spelare som försvarat sin titel

Totalt har 16 spelare lyckats försvara sin titel i British Open sedan starten 1860. Här är alla som lyckats sedan 1950:

Padraig Harrington, Irland 2007-2008.

Tiger Woods, USA 2005-2006.

Tom Watson, USA 1982-1983.

Lee Trevino, USA 1971-1972.

Arnold Palmer, USA 1961-1962

Peter Thomson, Australien 1954-1955-1956.

Bobby Locke, Sydafrika 1949-1950.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM