Bosnic: "Väldigt stort för svensk basket"

SPORT

Basket. Basketlandslaget var på väg att tappa matchen - då kom vändningen mot Bosnien-Hercegovina och en historisk seger.

Den första i ett VM-kval.

Och den första mot Bosnien.

– Det här är väldigt stort för svensk basket, säger förbundskaptenen Vedran Bosnic efter 81-73 i Norrköping.

Bosnic var känslosam efteråt, av många skäl. Han är av bosniskt ursprung och spelade som tonåring under Dusko Vujosevic, Bosniens erfarne och framgångsrike coach.

– Jag måste vara ärlig och berätta att när jag började coacha var det en dröm att en gång få möta honom. Han hjälpte mig mycket när jag var 16 år och själv spelade och jag har följt hans karriär, säger Bosnic.

Drömmen blev sann och den toppades med ett lyckligt slut.

Med 35 sekunder kvar sänkte Marcus Eriksson trepoängaren som gav 78-73 och definitivt knäckte bosnierna. Ett perfekt slut för honom (25 poäng totalt) - och för laget.

I ett starkt och väloljat kollektiv stack Eriksson ut med sitt fina skytte.

– Han var otrolig. Han är en bra spelare men han är också en bra lagspelare, mycket proffsig. Han bidrar i omklädningsrummet och på träningarna, säger Bosnic.

Glödhet från start

Eriksson debuterade i kvalsammanhang och var glödhet från start.

23-åringen bytte nyligen Barcelona mot Gran Canaria och i Norrköping visade han varför han klassas som en av Sveriges största talanger.

– Jäkligt skönt att börja med seger och ta två poäng mot Bosnien som, kanske på pappret, är gruppens vassaste lag, säger Eriksson.

Han vräkte från start i tvåor och treor från alla möjliga positioner och stod för 15 av Sveriges 23 poäng efter tio spelade minuter.

– Mina lagkamrater lyckades hitta mig. Vi har våra "ups and downs" under matchen, men det som gör att vi vinner är att vi håller oss kvar i matchen, har kvar fokus, säger Eriksson.

När Bosnien förstod hur farlig han var blev bevakningen tuffare. Och när Erikssons bössa tillfälligt svalnade kom det bosniska rycket i slutet av den tredje quartern.

Som mest hade Bosnien ledningen med åtta poäng.

"Galet glad"

Läraren Vujosevic såg ut att få sista ordet i mötet med eleven Bosnic. Då var det bosniernas tur att få rejäla problem - och vips var Sverige i fatt och förbi. Viktor Gaddefors och Alexander Lindqvist gav besked om att Bosnics gäng har fler offensiva vapen än Marcus Eriksson.

– Vi vinner matchen men har minus 22 returer. Det säger att vi gjorde en hel del andra saker bra. Jag galet glad över den här segern och det här laget, säger Vedran Bosnic.

I det intensiva VM-kvalet väntar tre bortamatcher på raken för Sverige, närmast mot Armenien på lördag. Redan sent på onsdagskvällen lyfte planet till Jerevan.

Ludvig Håkanson var inte med mot Bosnien. Han har en knäskada och spelar troligen inte i VM-kvalet.

FAKTA

Så spelar Sverige i i VM-kvalet

5 augusti: Armenien-Sverige i Jerevan.

9 augusti: Slovakien-Sverige i Bratislava.

12 augusti: Bosnien-Sverige i Zenica.

16 augusti: Sverige-Armenien i Uppsala.

19 augusti: Sverige-Slovenien i Uppsala.

De två bästa lagen i gruppen går vidare och placeras i en grupp med fyra lag som möter varandra hemma och borta i november, februari och i juni. Skulle Sverige klara även det kvalet väntar ett sista gruppspel med matcher i september och november 2018 och i februari 2019.

VM-slutspelet avgörs i Kina 2019.

TT