Favoriten Ståhl gillar läget inför VM

SPORT

Friidrott. Daniel Ståhl är i London - som världsetta och guldfavorit i VM.

Och diskuskastaren gillar läget.

– Det känns skoj, underbart, säger Ståhl.

24-åringen är stjärnan som lyser starkare än alla andra i friidrottslandslaget. På lördag kväll kan "Ståhlmannen" från Järfälla visa hela världen att han är en "Superman" i diskusringen och ta Sveriges första VM-medalj någonsin i en kastgren.

– Det skulle vara historiskt och kul om jag gjorde det, men jag ska ta mig till final först, säger Ståhl inför fredagens kval.

– Men kastar jag som jag har gjort tidigare i år så ska jag ta mig till final.

Favorit till guldet

Utvecklingen har gått snabbt framåt för Daniel Ståhl i år. Han har blivit stabilare på längder kring 68 meter, och efter 71,29-kastet i Sollentuna - tre centimeter längre än Ricky Bruchs svenska rekord - är det inte längre någon tvekan om vem som är guldfavorit på Olympiastadion.

Det är också därför som det internationella mediatrycket plötsligt är större på landslagets andra pressträff i London. Ståhl är ju där och han omringas av journalister som vill veta hur tankarna går inför VM.

– Det är bara skoj, det är kul, säger han.

– Om man jämför med VM i Peking för två år sedan, då pratade ingen med mig. Jag kom från ingenstans, låg 31:a på världsrankningen och hade inga förväntningar alls. Så kom jag dit och hade skoj och kom femma.

"Vuxit in i det"

Tränaren Vésteinn Hafsteinsson är mannen bakom Daniel Ståhls framgångar. Islänningen upplever att Ståhl numera verkligen trivs i rollen som en världsstjärna.

– Han har vuxit in i den. Han kände sig inte bra 2014 när han gjorde ett bra kast på världsnivå (och fick uppmärksamhet). Men nu känner han att det är roligt att vara etta, att alla andra jagar honom. Och jag upplever att det är ärligt sagt, han har inte visat något annat, säger Hafsteinsson.

– Jag har varit med honom i två veckor, i Karlstad och Växjö, och Daniel kan inte gå någonstans utan att folk stoppar honom och vill ha autografer och bilder. Han känner sig hemma i det nu.

Det lär bli många fler autografer att skriva framöver för Daniel Ståhl. I synnerhet om det går så bra i VM som Vésteinn Hafsteinsson tror och hoppas.

– Jag har ganska höga förväntningar. Det har gått fantastiskt bra hela året och all statistik är med oss. Det finns inget som tyder på något annat än att det ska gå bra, så då tror vi på det, säger han och fortsätter:

– Daniel har haft en otrolig utveckling, jag är väldigt stolt över hur han har utvecklats som person och idrottsman på alla sätt och vis. Han är värd att ta sin första medalj.

FAKTA

Årsbästa i diskus

Daniel Ståhl är överlägsen världsetta och toppar årsbästalistan med drygt två meter. De fem bästa i år:

1) Daniel Ståhl, 71,29.

2) Fedrick Dacres, Jamaica, 68,88.

3) Andrius Gudzius, Litauen, 68,61.

4) Piotr Malachowski, Polen, 67,68.

5) Philip Milanov, Belgien, 67,05.

London, TT:s utsände