Danmarks förbannelse bruten: "Inte vackert"

SPORT

Fotboll. Det blev sjätte gången gillt för Danmark i EM-sammanhang.

Danmark vann semifinalen över Österrike efter straffläggning. I finalen väntar Nederländerna.

– Det är surrealistiskt, det är så stort att vi är i final, säger anfallsstjärnan Nadia Nadim.

I EM 2013 förlorade Danmark semifinalen, mot Norge, efter straffar. Den här gången vann man straffläggningen sedan målvakten Stina Lykke Petersen räddat två och Simone Boye Sörensen slagit in den avgörande.

– Jag bara gick ut och räddade, jag gick bara efter min intuition. Jag är bara så glad att jag kunde hjälpa laget, säger Lykke Petersen.

Nadim inledde straffsparksskyttet för Danmark och slog den stenhårt till vänster.

– När vi pratade om vem som skulle slå straffar så sa jag att jag gärna slog den första. Och det gjorde jag, säger Nadim med ett leende.

– Jag var inte nervös, tittade på målvakten och tänkte att jag skulle slå bollen i mål.

Semifinalen i Breda spelades mellan två lag som överraskat i turneringen. Österrike, som oväntat tog sig till semifinal i sitt allra första mästerskap, och Danmark, som slog ut giganten Tyskland i kvartsfinal.

Lagen möttes i genrepet inför EM. Då vann Österrike med 4-2 och kunde ha vunnit med ännu större siffror. Danmark var därför väl medvetet om de österrikiska kvaliteterna inför semifinalen och lyckades också stoppa de österrikiska snabba omställningarna.

Straffsituationer

Matchen inleddes med två straffsituationer. Danska stjärnan Pernille Harder ville ha straff då hon drogs i tröjan i straffområdet, men fick det inte. Några minuter senare fick i stället Österrike en straff sedan Maja Kildemoes tagit bollen med handen i straffområdet.

Sarah Puntigam slog dock straffen högt över målet.

Första halvleken blev sedan ett ställningskrig med få riktigt tydliga målchanser.

Skador

Österrikiskan Nicole Billa skadade foten när hon slog ihop med Kildemoes i kamp om bollen och tvingades byta i slutet av första halvlek. Även Danmark fick en skada efter en ihopslagningssituation. Det var Line Jensen som tvingades utgå med en befarad knäskada i andra halvlek.

Spelet blev öppnare i den andra halvleken, men trots att Danmark tog över allt mer av spelet, blev det inga mål under ordinarie matchtid.

I förlängningen kroknade Österrike och Danmark skapade lägen. Men Österrikes målvakt Manuela Zinsberger var alltid välplacerad och ett par danska skott gick över.

Österrike tog sig till semifinal efter straffläggningsseger över Spanien då man satte alla fem straffarna. I semifinalen sviktade de österrikiska straffskyttarna.

Laura Feiersinger inledde med att skjuta över. De kommande två räddade den danska målvakten. Och Danmark vann därmed semifinalen med 3-0 och får möta Nederländerna - som slog ut England i sin semifinal - i söndagens final i Enschede.

– Det här är så stort för mig och laget, man har tränat så hårt i så många år. Nu är vi där, i final, och vill väldigt, väldigt gärna ta hem pokalen, säger Nadim.

FAKTA

Alla EM-finaler

2013: Tyskland-Norge 1-0.

2009: Tyskland-England 6-2.

2005: Tyskland-Norge 3-1.

2001: Tyskland-Sverige 1-0.

1997: Tyskland-Italien 2-0.

1995: Tyskland-Sverige 3-2.

1993: Norge-Italien 1-0.

1991: Tyskland-Norge 3-1.

1989: Tyskland-Norge 4-1.

1987: Norge-Sverige 2-1.

1984: Sverige-England 4-3, efter straffar.

Breda, TT:s utsända