Dansk damfotboll fortfarande i uppförsbacke

SPORT

Fotboll. Det råder fotbollsfeber i Danmark. Och nu hoppas man på en EM-repris från 1992.

Men fortfarande är det uppförsbacke för damfotbollen i Danmark.

– Det tar tid att komma bort från talesättet "livet är för kort för damfotboll", säger idrottsekonomen Kenneth Cortsen.

Även om Danmark varit i semifinal fem gånger tidigare i EM, är det först i år som danskarna verkar ha fått upp ögonen ordentligt för damlandslaget. Sannolikt efter skrällsegern mot giganten Tyskland i kvartsfinalen. EM-semifinalen mot Österrike var den mest sedda fotbollsmatchen på tv i år i Danmark, med över 1 miljon tittare, och de 1 000 finalbiljetter som Danmark tilldelades sålde slut på 20 minuter.

Men landslaget har ingen större koll på EM-febern hemmavid.

– Vi lever lite i en bubbla här, men vi har sett på vårt Instagram att det peakar med följare. Och så har vi sett lite i tidningar också, sade mittfältaren Katrine Veje efter semifinalen.

Flyttar inte herrmatch

Danmarks herrlandslag tog överraskande EM-guld i Sverige 1992. Men om damerna gör om bedriften är det inte säkert att damfotbollen får ett lyft. Herrfotbollen har ett väldigt starkt grepp i Danmark.

– Det tar tid att komma bort från talesättet "livet är för kort för damfotboll". När ett sånt talesätt blivit rotat är det svårt att ändra på. Kan man skapa starka förebilder så kanske det till slut hänger bilder på flickrumsväggarna på Pernille Harder i stället för Cristiano Ronaldo, säger idrottsekonomen Kenneth Cortsen till nyhetsbyrån Ritzau.

– Men det gäller att damernas fotbollslandslag håller sig på en hög nivå under en lång tid, som handbollslandslaget från mitten av 1990-talet, för att damfotbollen ska få ett lyft.

Ett exempel på herrfotbollens dominans är att Superligan inte tänker flytta ligaderbyt mellan Bröndby och FC Köpenhamn, trots att den krockar med EM-finalen på söndag. Det kan jämföras med England där man var beredd på att flytta herrarnas Community Shield-match på Wembley, med uppemot 90 000 åskådare, om England hade gått till EM-final.

Ska ta betalt

Danmarks fotbollsförbund (DBU) har tidigare inte tjänat något på damfotbollen. Man har gett bort tv-rättigheterna gratis till det tv-bolag som velat producera danskornas landskamper och publiken har släppts in gratis på matcherna.

Det ska det bli ändring på nu, hoppas DBU. Ett litet trendbrott var landskampen före EM, mot England, då man tog betalt av åskådarna som dock inte behövde betala mer än 50 kronor för biljetten.

– Det ska vi fortsätta med, även om det inte handlar om att fylla kassan. Vi ska inte vara giriga, men det är rimligt att man betalar för att se damfotboll, säger kommunikationsdirektören Katja Moesgaard till Ritzau.

FAKTA

Danmarks EM-finaler

1992: Det danska herrlaget fick en friplats till EM i Sverige sedan krig utbrutit i Jugoslavien. I gruppspelet fick Danmark stryk av Sverige, spelade oavgjort mot England och vann över Frankrike. I semifinalen blev det seger över Nederländerna efter straffläggning och i finalen besegrades Tyskland med 2-0, mål av John Jensen och Kim Vilfort.

2017: Det danska damlaget slutade tvåa i grupp A, efter Nederländerna, efter 1-0 mot Belgien, 0-1 mot Nederländerna och 1-0 mot Norge. I kvartsfinalen besegrades sensationellt Tyskland med 2-1 efter mål av Nadia Nadim och Therese Nielsen. I semifinalen besegrades Österrike med 3-0 efter straffar. I söndagens final väntar Nederländerna.

Enschede, TT:s utsända