Experter: Anfallsspelet måste utvecklas

SPORT

Fotboll. Att utöka EM till 16 lag i år trodde fotbollsexperten Markus Johannesson var för tidigt.

Men han har ändrat åsikt.

– Jag trodde skillnaderna mellan lagen skulle bli för stora. Men inget lag har fallit igenom, säger han.

Tack vare utökningen med fyra lag fick Österrike, Belgien, Portugal, Skottland och Schweiz möjlighet att spela EM för första gången. De har imponerat på SVT:s expertkommentator, som inför EM var skeptisk till utökningen. Det som han ser som mest positivt är att lag som Österrike, som gick till semifinal, har förstått vad som krävs av dem organisatoriskt, vad de behövt jobba med, för att ta klivet till ett etablerat topplag i Europa.

– Toppen har blivit bredare och det är positivt, säger Johannesson.

Uefas tekniska delegat Patricia González håller med.

– Det är anmärkningsvärt att se hur gapet mellan lagen har krympt, säger hon till Uefas webbplats.

Anfallsspel måste utvecklas

Johannesson och Uefas tekniska delegater är eniga om att det som varit tydligt i EM är att några av de nya länderna varit väldigt bra på att försvara sig.

– Topplag som Frankrike har inte riktigt haft verktygen för att luckra upp väldigt tajta försvar med bra positionsspel. Där har man inte riktigt hängt med, säger Johannesson.

– Att man nu utökat till 16 lag, och att det kommit in lag som är bra på att försvara sig, kommer att ställa krav på anfallsspelet i framtiden. Vi kommer nog att få en utveckling av anfallsspelet framöver.

Tekniska delegaten Hesterine de Reus' lösning på anfallsproblemet:

– Vi är nu i en fas när vi verkligen måste utveckla metoder och verktyg för hur man gör mål, säger hon.

För många knäskador

Fysiskt har inte kvinnors fotboll utvecklats som de tekniska delegaterna önskat.

– Nej, vi har fortfarande alldeles för många knäskador. Vi behöver förbättra de fysiska förberedelserna för att undvika sådana skador, både på landslags- och klubbnivå, säger Anne Noé.

I EM har tre spelare fått korsbandsskador - danskan Line Sigvardesen Jensen, österrikiskan Lisa Makas och italienskan Valentina Cernoia.

Danmark kan bli farlig

Hemmanationen Nederländerna och Danmark spelar EM-final på söndag. Båda lagen är i final för första gången. De möttes redan i gruppspelet då Nederländerna vann med 1-0. Nederländerna har en farlig anfallstrio i Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema och Lieke Martens.

– Får man fart på den trion så är man farlig. Men bakom dem har de kanske EM:s bästa mittfält, när det gäller konstellationen och balansen, i Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk och Sherida Spitse. Vägen ligger öppen för Nederländerna i finalen, säger Johannesson.

– Men Danmark har en intressant kurva som gått uppåt hela tiden i EM. När de mötte Nederländerna i gruppspelet tappade de boll centralt i första halvlek, Nederländerna käkade upp dem. Men i den andra började de spela rakare, längre och var mycket tydligare i sitt spel och då vände det. Jag tror att de blir farliga i finalen.

FAKTA

EM i Nederländerna

Grupp A: Nederländerna 9 poäng, Danmark 6, Belgien 3, Norge 0.

Grupp B: Tyskland 7, Sverige 4, Ryssland 3, Italien 3.

Grupp C: Österrike 7, Frankrike 5, Schweiz 4, Island 0.

Grupp D: England 9, Spanien 3, Skottland 3, Portugal 3.

Kvartsfinaler: Nederländerna-Sverige 2-0, Tyskland-Danmark 1-2, Österrike-Spanien 5-3 e str, England-Frankrike 1-0.

Semifinaler: Danmark-Österrike 3-0 e str, Nederländerna-England 3-0.

Final: Nederländerna- Danmark den 6 augusti, 17.00, i Enschede.

Enschede, TT:s utsända

ARTIKELN HANDLAR OM