Ska göra som Rocky - vinna andra matchen

SPORT

Fotboll. EM-finalen i fotboll ska bli som en Hollywoodfilm.

I huvudrollen: Danmark som boxarutmanaren Rocky Balboa.

Biroll: Nederländerna som favoriten Apollo Creed.

– Det ska bli som i den andra matchen som Rocky vinner, säger "regissören", danske förbundskaptenen Nils Nielsen.

EM-historien får på söndagen en ny vinnare, då både Danmark och Nederländerna är i final för första gången. Nederländerna är favorit, har vunnit alla matcher i turneringen så här långt och kommer att ha ett massivt övertag på läktarna som hemmalag.

Och så vann Nederländerna över Danmark i gruppspelet (med 1-0 på straff). Då spelade inte Danmark bra i den första halvleken, men var betydligt vassare i den andra.

– Vi hade ett intressant första möte i EM. Om man tänker det som i filmen och den första boxningsmatchen mellan Rocky Balboa och Apollo Creed så blev Apollo Creed lite överraskad att Rocky slog tillbaka. Det var som vi som fajtades tillbaka i andra halvlek, säger Nielsen.

– I morgon ska det bli som i den andra matchen mellan Apollo Creed och Rocky, och då kommer Rocky att vinna.

"Starkast mentalt"

Nielsen tog över som förbundskapten 2013, efter EM då Danmark gick till semifinal och förlorade mot Norge. Han har utvecklat det danska landslaget, som tidigare spelade med större bollinnehav, men nu spelar ett rakare spel och med snabba omställningar. Ett spel som varit effektivt i EM, där enda plumpen var just förlusten mot Nederländerna.

– Jag tror på mitt lag. Jag är säker på att det blir en bra match och att mina spelare kommer att ge allt de har. Vi vill väldigt gärna ta hem pokalen, vi möter ett starkt lag men vet att vi kan öppna upp dem, säger Nielsen.

– Nederländerna är det lag som spelat bäst så här långt i turneringen. Men mitt lag är starkast mentalt. Vad än Nederländerna kommer med så kommer vi att slå tillbaka. Vi kan hantera alla utmaningar.

Vill göra som herrarna

För 25 år sedan skrällvann det danska herrlandslaget EM i Sverige efter att ha slagit både Tyskland och Nederländerna. Det kan damlandslaget upprepa på söndagen, i så fall efter att ha slagit ut Tyskland i kvartsfinal och besegrat Nederländerna i final.

– Det skulle betyda allt för oss, att vinna EM 25 år efter herrarna, säger Sanne Troelsgaard.

Nederländerna har sluppit skador i turneringen. Danmark har däremot tappat tre spelare - mittbackarna Janni Arnth Jensen och Mie Leth Jans redan i gruppspelet, samt mittfältaren Line Sigvardsen Jensen i semifinalen.

– Det var viktiga spelare som skadades. Men vi har en bred och mycket stark trupp, och alla tar ansvar. Och de som ersatt har gjort det väldigt bra, säger anfallsstjärnan Pernille Harder.

FAKTA

Alla EM-finaler

2017: Danmark-Nederländerna

2013: Tyskland-Norge 1-0.

2009: Tyskland-England 6-2.

2005: Tyskland-Norge 3-1.

2001: Tyskland-Sverige 1-0.

1997: Tyskland-Italien 2-0.

1995: Tyskland-Sverige 3-2.

1993: Norge-Italien 1-0.

1991: Tyskland-Norge 3-1.

1989: Tyskland-Norge 4-1.

1987: Norge-Sverige 2-1.

1984: Sverige-England 4-3, efter straffar.

Enschede, TT:s utsända