Silver-Ståhl två centimeter från VM-guld

SPORT

Friidrott. Daniel Ståhl levererade karriärens näst längsta diskuskast - men snuvades på VM-guldet med två futtiga centimeter.

Litauern Andrius Gudzius vann på 69,21 meter, medan Ståhl fick nöja sig med silver.

– Det är underbart, säger svensken.

Leendet när Daniel Ståhl kommer gående insvept i den blågula flaggan säger det mesta. Den här lördagskvällen på Olympiastadion i London förlorade han inte ett guld, han vann ett silver.

Även om det på papperet skiljde irriterande lite upp till Gudzius och guldet.

– Det grämer mig inte alls, det var hans dag i dag, säger Ståhl.

– Mitt mål var att ta medalj den här helgen och jag är stolt över det jag har gjort. Det är klart, det var några centimeter till guldet men jag är stolt. Jag är den första diskuskastaren någonsin att ta en medalj.

"Bästa jag gjort"

Och visst ska Daniel Ståhl vara stolt. Han kom till VM som guldfavorit och världsetta, men utan att tidigare ha tagit några mästerskapsmedaljer. Ståhl pallade för trycket och slog till med karriärens näst längsta kast. Det var bara det att Andrius Gudzius kastade två centimeter längre.

– Det bara brann i mig (när jag kastade 69,19), det var riktigt skoj. Jag försökte kriga hela tävlingen och hade ett på 68,57 också, säger 24-åringen från Järfälla.

TT: Känslan att fira första medaljen med svenska flaggan inne på arenan?

– Det är det bästa jag någonsin har gjort, säger Ståhl.

Det var en rakt igenom högklassig diskusfinal som storpubliken bjöds på. Redan på uppvärmningen gav Ståhl och Gudzius en föraning om att det skulle komma riktigt långa kast, och sedan small det till ordentligt i andra omgången.

Ledde i någon minut

Ståhl - som trampade över knappt i första - kopplade greppet med sitt 69,19-kast. Men litauern kontrade bara någon minut senare när han hivade iväg tvåkilosskivan 69,21 och satte personligt rekord. Ståhls jakt blev sedan resultatlös och på pallen fick han till slut också sällskap av amerikanske bronsmedaljören Mason Finley (68,03). Där bakom blev kvalskrällen Simon Pettersson, finalens andre svensk, elva på mer blygsamma 60,39.

Exakt hur Daniel Ståhl skulle fira silvret - den första svenska VM-medaljen sedan 2013 - ville han inte avslöja. Men om han får som han vill är det bara det första medaljfirandet av många. "Ståhlmannen" har höga ambitioner för framtiden och tror, precis som tränaren Vésteinn Hafsteinsson, att världsrekordet på 74,08 är i fara framöver.

– Ja, det tror jag. Nu gäller det bara att jobba hårt för det. Världsrekordet och flera medaljer är målet.

FAKTA

Daniel Ståhl

Född: 27 augusti 1992.

Klubb: Spårvägens FK.

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.

Personligt rekord: 71,29 (är även svenskt rekord och världsårsbästa).

Mästerskapsmeriter: silver i VM 2017, femma i VM 2015, femma i EM 2016.

London, TT:s utsände