Duplantis till VM-final i sista hoppet

SPORT

Friidrott. Stavhoppslöftet Armand "Mondo" Duplantis var riktigt illa ute - men fixade 5,70 och en plats i VM-finalen i sista försöket.

– Det kändes som att jag nästan hade svimmat, det var helt blankt i huvudet, säger han.

Armand Duplantis knöt nävarna och skrek ut sin glädje efter att ha tryckt sig över 5,70 i det tredje och sista försöket. Den 17-årige supertalangen hade svajat rejält på vägen dit, men visade att han har den rätta skallen när det verkligen gällde.

En nervös mästerskapsdebut förbyttes i ett ögonblick till lättnad och glädje.

– Känslan just då är en stor anledning att man håller på med sport. Det går inte att toppa, den adrenalinrushen man får då, säger Duplantis efter kvalet på Olympiastadion i London.

"Var ur rytmen"

Det blev en riktigt nervös och utdragen historia - där Duplantis rev totalt sex hopp innan han säkrade finalplatsen.

– Det är mitt första stora mästerskap och kval. Det känns skönt att få det under bältet, för jag vill inte vara med om det igen. Jag var lite ur rytmen i dag, men är glad att jag kunde ta mig till final, säger han.

– Jag måste hålla fast vid vad jag har gjort, inte bara i år utan hela mitt liv.

"Mondo" var riktigt illa ute redan på ingångshöjden 5,30, där han inledde med två rivningar. Med pressen på sig klarade han i tredje och såg till att VM-debuten levde vidare.

Men den ojämna hoppningen fortsatte. Ena gången kom han för långt från ribban, nästa gång för nära. Både på 5,45 och 5,60 rev Duplantis sina första försök innan han sedan klarade i andra.

"Vill nå pallen"

17 hoppare tog sig över 5,60 och kvalet fortsatte därför upp på 5,70, där svensken var tvungen att klara på grund av alla sina rivningar. Till slut hängde allt på det där sista försöket för Duplantis.

– Sista försöket kan man inte förutsäga vad som kommer hända. Ribban skulle kunna ligga på 4 meter och jag skulle ändå vara nervös, säger han.

Duplantis klarade av att hantera nerverna, gjorde sitt bästa hopp för dagen. Nu tror han att tisdagens final blir mindre nervös - och den höga målsättningen är fortfarande densamma.

– Jag vill nå pallen. Det kommer bli riktigt tufft och kommer inte gratis. Det är förmodligen min sista tävling för säsongen så jag ska bara ge allt.

FAKTA

Armand Duplantis

Född: 10 november 1999.

Bor: Lafayette, Louisiana, USA.

Klubb: Upsala IF.

Tränare: Greg och Helena Duplantis.

Meriter: Har tidigare i år satt svensk rekord, 5,90. Vann för några veckor sedan guld i U20-EM och är nu klar för VM-final i sitt första stora seniormästerskap.

London, TT:s utsände