Intressantare med ny mästare

SPORT

Fotboll. Efter 28 år fick damfotbollen en ny Europamästare då Nederländerna besegrade Danmark.

– Det är bra med en ny mästare, det gör damfotbollen mer intressant, säger Danmarks förbundskapten Nils Nielsen.

Eftersom Tyskland har vunnit åtta av de nio senaste Europamästerskapen har inget nytt EM-lag korats sedan 1989.

Att det inte blev Danmark som blev mästerskapets fjärde nation att ta EM-guld är inget som förbundskaptenen Nils Nielsen ser särskilt ledsen över.

– Vi har spelat många tuffa matcher och det har gått åt mycket energi. Framför allt för våra nyckelspelare. Jag kände i andra halvlek att vi inte hade tillräckligt med kraft, säger han.

Har dragit sin lans

Nielsen sade inför finalen att Danmark tog sig till en mästerskapsfinal tre år för tidigt. Hans mål med laget var OS 2020.

Nielsen har inte bara titlar som mål för sitt lag. Han vill också vara med och hjälpa dem att förbättra de dagliga förhållandena, att de ska få bli heltidsproffs och kunna känna sig som fotbollsspelare till yrket.

Han har också dragit sin lans för damfotbollen i stort under EM när "gubbar" som inte gillar att kvinnor spelar fotboll eller gör märkliga jämförelser med herrfotbollen uttalat sig kritiskt.

– Att det är två helt nya lag i finalen visar att damfotbollen blivit hårdare, och det är bra. Vi kanske inte ens går till VM, så tufft är det nu och det har gjort damfotbollen intressantare, säger han.

Dominansen bruten

Nederländernas förbundskapten Sarina Wiegman tycker att det var viktigt med ett nytt vinnarlag i EM. Tyskland har vunnit åtta av de nio senaste mästerskapen.

– Det är bra att den tyska dominansen nu är bruten. Danmark bröt den (genom att vinna kvartsfinalen över Tyskland) och vi fortsatte i dag, säger Wiegman.

Hon tänker också på vad EM-guldet kan betyda för sitt lag.

– Spelarna har tagit ett stort steg i den här turneringen, vi får se vad det betyder för dem personligen. Jag hoppas också att det här får stor betydelse för damfotbollen i Nederländerna.

FAKTA

Kommande mästerskap

Redan i september sätter VM-kvalet igång. VM-slutspelet går i Frankrike 2019.

De tre bästa europeiska lagen blir sedan klara för OS-turneringen i Tokyo 2020.

Enschede, TT:s utsända