Kulstötningsmaskinen Roos hoppas på final

SPORT

Friidrott. Kulstötning är verkligen lika kul som det låter. I alla fall om man frågar Fanny Roos - som har siktet inställt på att nå VM-final.

– Jag kan göra uppemot hundra stötar på en träning, säger hon.

22-åriga Fanny Roos har redan inför VM lyckats med mer än vad hon hade kunnat hoppas på inför säsongen. Först knep hon en fjärdeplats i inomhus-EM i våras och i sommar kom en efterlängtad medalj när hon vann guld i U23-EM.

– Det var ett stort mål. Jag har varit sexa, femma, fyra på juniormästerskap tidigare och ville verkligen ta en medalj. Jag är jätteglad för det, men nu är jag sugen och väldigt taggad på att stöta ännu längre, säger småländskan inför tisdagens kval i London.

"Gillar att stöta"

Hon tränas av succétränaren Vésteinn Hafsteinsson, som bland annat ligger bakom Daniel Ståhls diskusframgångar. Islänningen beskriver Fanny Roos som en maskin som kan stöta kula hela dagen.

Roos bara skrattar när hon får höra liknelsen:

– Ja, jag gillar att stöta mycket, som mest uppemot hundra på en träning. Det är ganska många om man jämför med konkurrenterna.

TT: Det låter jobbigt?

– Det tycker jag inte, det är bara kul.

Kvalgränsen i VM är satt till 18,30 meter, men det är inte omöjligt att det räcker med mindre för att ta sig till final.

"Osannolik säsong"

Fanny Roos hårdträning har gett resultat och i år har hon förbättrat sitt personbästa till 18,16 - bara en centimeter från Helena Engmans svenska rekord. Därutöver har Roos haft ett flertal stötar som har varit och nosat på rekordet.

– Kan jag stöta längre än jag har gjort innan så tror jag att det räcker för att ta sig till final, säger Roos som i både inomhus-EM och U23-EM har visat att hon kan vara som bäst när det gäller.

– Det är väldigt skönt att ha med sig att man kan ta fram det när det behövs. Jag gillar att tävla på mästerskap.

Tränare Hafsteinsson hade förutom silvermannen Ståhl också överraskningen Simon Pettersson med i diskusfinalen. Chanserna att även få se Fanny Roos i final rankar han som goda.

– Hittills har Fanny haft en helt osannolik säsong med två formtoppar vid mästerskapen. Det kan vara svårt att få till en formtopp igen nu, men jag skulle ändå inte bli förvånad om hon sätter svenskt rekord här. Jag tror att möjligheten till en finalplats är ganska stor.

FAKTA

Fanny Roos

Född: 2 januari 1995 i Ljungby (22 år).

Bor: Växjö.

Tränare: Vésteinn Hafsteinnsson.

Personliga rekord: 18,16 utomhus och 18,13 inomhus (båda satta i år).

Mästerskapsmeriter: Tog tidigare i sommar guld i U23-EM. På seniornivå är fjärdeplatsen i inomhus-EM i våras största framgången. Gör nu VM-debut.

London, TT:s utsände