Uppgifter: Guldfavorit drabbad av magsjuka

SPORT

Friidrott. Usain Bolt ska få en arvtagare på 200 meter.

Men det blir inte guldfavoriten Isaac Makwala.

Världens snabbaste i år dök aldrig upp till försöken.

Usain Bolt gjorde sitt sista individuella lopp i 100-metersfinalen i London-VM. På dubbla distansen har jamaicanen vunnit samtliga titlar i VM och OS sedan Peking 2008. Men 2017 kommer guldet att tas av någon annan.

Årets snabbaste man på distansen blir dock inte Bolts arvtagare. Botswaniern Isaac Makwala, som har sprungit på 19,77 i år, ströks i sitt försöksheat. Några timmar senare bekräftade Internationella friidrottsförbundet att Makwala missade loppet av medicinska skäl. Enligt arrangören har några av nationerna som bor på ett och samma hotell utsatts för magsjuka. Enligt rapporter är Makwala en av dem som drabbats.

Den förmodade 200-metersduellen mellan 30-årige Makwala och sydafrikanen Wayde van Niekerk (19,84) uteblir därmed. Återstår att se om de möts i finalen på 400 meter - Makwalas favoritdistans och där van Niekerk är regerande världsmästare och olympisk mästare - som avgörs på tisdagen.

I herrarnas trestegskval behövde jättefavoriten Christian Taylor, USA, bara ett hopp för att klara kvalgränsen på 17 meter. Taylors 17,15 var näst längst bakom landsmannen Chris Bernards 17,20. Bara tre hoppare klarade kvalgränsen. Taylor har i år hoppat 18,11 och hans personbästa, från VM i Peking 2015, är 18,21.

Nu siktar han på världsrekordet 18,29 som Jonathan Edwards, numera expert för Eurosport, satte i Göteborg 1995.

– Jag hoppas det är min tur. Jag är optimistisk. Jag jagar det rekordet mer än ni anar, säger Taylor.

– Jag har pratat med Jonathan och bett honom gnida lite magi på mig. Han har sagt att rekordet har 22-årsjubileum i år. Allting är inställt på det mästerskapsrekordet, vilket då också skulle bli världsrekord.

TT-Reuters