Besviken Duplantis nia i VM-finalen

TT-SPORT

Friidrott. Nia i VM-debuten - och grymt besviken.

Armand Duplantis fick inte alls den stavhoppsfinal han hade önskat.

– Det var inte min dag, säger 17-åringen.

Armand "Mondo" Duplantis var tom i blicken efter att ha slagits ut redan på 5,65 i finalen. Supertalangen hade hoppats på mer, mycket mer - men han stannade på 5,50, som han tog i första försöket.

– Jag hoppade lägre än jag borde. Jag skulle ha klarat 5,65 och sedan vet man aldrig vad som hade hänt efter det. Men det hade kunnat bli ganska högt, säger Duplantis.

Svenskamerikanen tvingades till tio hopp i kvalet och ett orosmoln inför finalen var därför om han skulle hinna återhämta sig tillräckligt. Duplantis kände av lite trötthet i ryggen och upplevde inte att han hade riktigt samma tryck i löpningen, men ville inte skylla på det.

– Det kanske var en faktor, men jag borde ändå ha kunnat hoppa högre i dag, säger Duplantis som tidigt valde att lämna arenan när konkurrenterna hoppade vidare vid stavhoppsmattan.

"Kändes inte bra"

Besvikelsen var helt enkelt för stor för att stanna kvar och titta på kampen om medaljerna.

– Det kändes inte bra när man visste att jag hade kunnat vara där och hoppa med dem, säger han.

Duplantis har i sin korta karriär varit bortskämd med framgångar och det här var därför en smäll som kändes extra hårt. Strunt samma att Armand Duplantis bara är 17 år och gjorde sin mästerskapsdebut - han ville ändå ha med sig en medalj hem från London. Därför återkommer han gång på gång till orden som bäst summerar kvällen: I'm disappointed - jag är besviken.

Snart skolstart

När Armand Duplantis tittar tillbaka på 2017 kommer han se ett år där han slog sig in i världseliten med ett svenskt rekordhopp på 5,90. Men nu är tävlingssäsongen troligen över och om ett par dagar återvänder Duplantis till Lafayette, Louisiana, för att fortsätta studera.

– Skolan börjar i morgon, jag missar ett par dagar, säger Duplantis och kan i alla fall unna sig ett litet, litet leende.

Allt talar för att han har många mästerskap framför sig, med flera chanser att vara med och slåss om medaljerna. Nu gick guldet till den amerikanske världsettan Sam Kendricks, som satte in segerstöten när han tog 5,95 i sista försöket. Silver till Piotr Lisek, Polen, och brons till fransmannen Renaud Lavillenie, båda 5,89.

FAKTA

Armand Duplantis

Född: 10 november 1999.

Bor: Lafayette, Louisiana, USA.

Klubb: Upsala IF.

Tränare: Greg och Helena Duplantis.

Meriter: Har tidigare i år satt svensk rekord, 5,90. Vann för några veckor sedan guld i U20-EM. Slutade nia i VM.

London, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM