Skoog största medaljhoppet som är kvar

TT-SPORT

Friidrott. Guldstriden lär bli svår att blanda sig i.

Men bakom suveräna Maria Latitskene ser det öppet ut i kampen om VM-medaljerna.

– Chanserna är bra eftersom det är så jämnt, säger höjdhopparen Sofie Skoog.

Daniel Ståhls silver är Sveriges enda medalj i VM och det kryllar inte direkt av heta blågula medaljhopp under de sista tävlingsdagarna på Olympiastadion.

Visst, Lovisa Lindh har gjort en fantastisk säsong och tagit över det svenska rekordet på 800 meter. Men konkurrensen med Caster Semenya i spetsen är stenhård för Lindh, som har VM-laddat på hög höjd i S:t Moritz och flyger in i sista minuten till London inför torsdagens försök.

Kanske får det största medaljhoppet i stället sättas till Sofie Skoog i höjdhoppet. Ryskan Maria Lasitskene är den enda hopparen som har tagit sig över två meter i år - elva gånger dessutom - men där bakom är det ganska jämnt och öppet.

– Ja, det är det. Och jag har hoppat mot många av tjejerna i år redan. Det känns bara kul att få gå in och hoppa mot dem igen här, på en stadion där det gick bra (i Diamond League) för bara några veckor sedan, säger 27-åriga Skoog.

Sjua i OS

Hon satte personligt rekord med 1,94 i OS i Rio förra året och har tagit sig över samma höjd två gånger i år, i Stockholm och London. För att vara med och nosa på medaljerna i VM krävs det sannolikt några centimeter till.

– Jag kom ju femma på inomhus-VM och sjua på OS, men nu vill jag slå mig själv och känna att jag kan hugga på något jag inte har gjort förut. Jag vill hoppa högre än 1,94 och det känns skönt att ha med sig flera tävlingar på den nivån i år, säger värmländskan.

– Sedan har jag ingen aning om vad de andra tjejerna är i för form, eller hur högt de tänker hoppa. Förmodligen högt, men det tänker jag också.

"Spritter i kroppen"

Innan det är dags för lördagens final gäller det att gå helskinnad ur torsdagens kval.

– Att ta sig till final är det enda jag tänker på nu. Det spritter lite i kroppen, säger Skoog.

Även Erika Kinsey ställer upp i kvalet.

FAKTA

Sofie Skoog

Född: 9 juni 1990.

Klubb: IF Göta.

Tränare: Stefan Holm.

Personligt rekord: 1,94.

Mästerskapsmeriter: Ensam i Sveriges trupp om att ha varit med i samtliga mästerskap, inne och ute, de senaste tre åren. Har nått tre finaler och blev förra året femma i inomhus-VM, nia i EM och sjua i OS.

London, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM