Chockad Hermansson till VM-semi

SPORT

Friidrott. Hanna Hermansson trodde att hon var utslagen - men fick chockbeskedet i intervjun med TV4.

VM-debutanten är klar för semifinal på 800 meter.

– Jag är så jäkla glad, säger 28-åringen.

Hanna Hermanssons karriär är en solskenshistoria utöver det vanliga. Hon är fotbollsspelaren som bara för två och ett halvt år sedan började träna friidrott lite på skoj - nu är hon vidare till semifinal i VM.

Hermansson blev inte bättre än sexa i sitt försök, men 2.01,25 räckte för att gå vidare på tid eftersom heatet var det snabbaste.

– Jag försökte räkna när jag gick i mål, men det var slut på syre i hjärnan så jag trodde att jag var en plats utanför.

"Jättechockad"

I tv-intervjun någon minut efter målgång fick hon det överraskande glädjebeskedet.

– Jag blev bara jättechockad, säger Hermansson efteråt.

– Självklart går man in med målet att gå till semi, men jag visste att jag var på nedre halvan av alla som startade. Jag är så jäkla glad.

TT: Saknar du fotbollen lite mindre nu?

– Kanske lite. Jag tror inte att ens elitfotbollsspelare ofta får spela inför en sån här publik.

– Det var helt otroligt, bara att kliva ut på arenan och känna stödet som publiken ger en. Jag log från öra till öra.

Kan springa snabbare

Det gjorde Hanna Hermansson även efter loppet. Men hon är inte nöjd. Att ta sig vidare till VM-final borde inte gå, men Hermansson - ensam svenska nu när Lovisa Lindh är skadad - tänker inte kasta in handduken i förtid.

– Det här var min näst snabbaste tid och helt okej lopp taktiskt sett. Men jag är i form för att springa personbästa (2.00,94), säger Turebergslöparen.

– Jag hoppas på en final och har inget att förlora. Det är bara att hänga på och hoppas att några av de andra tjejerna är lite heta och går bort sig.

Även Kalle Berglund, på herrarnas 1 500 meter, är vidare till semifinal. Han slutade nia i det snabbaste försöket och gick vidare på tid, 3.39,62.

Berglund, EM-silvermedaljör inomhus, hade knäproblem i våras och efter en lång sjukdomsperiod i somras var han tveksam till att ställa upp i VM.

– Jag är väldigt nöjd att kunna vända på det, två gånger egentligen. I maj funderade jag på vad jag skulle göra i sommar, om jag skulle åka på någon semester. Sedan kvalade jag in hit och fick det struligt igen med två veckors sjukdom när allt var värdelöst, säger 21-åringen.

– Jag tror att jag är i min bästa form den här sommaren och i svensk rekordform.

Både Hermansson och Berglund springer sina semifinaler på fredagskvällen.

London, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM