VM-medalj kan lyfta utdöende gångsport

SPORT

Friidrott. Svensk gång är utdöende och nästan helt utan återväxt.

Kanske kan Perseus Karlström höja intresset för sporten med en VM-medalj.

– Man kan alltid hoppas att det skulle bli ett uppsving, för det behövs, säger han.

På söndag avslutas friidrotts-VM i London och det är också då som gångarna gör entré i mästerskapet. Anders Hansson tävlar på femmilen och brödraparet Anatole Ibáñez och Perseus Karlström på tvåmilen.

Det är till Karlström, rankad runt tia i startfältet i år, som hoppet i första hand står. 27-åringen vill vara med och slåss om medaljerna.

– Ja, absolut. Med tanke på det jag har presterat i år är det fullt rimligt, säger han inför karriärens tredje VM.

Solen skiner på de svenska gångarna när de möter det lilla pressuppbådet i en liten park intill Towern. Men över svensk gångsport är molnen mörka. Bakom VM-trion är det skrämmande tomt och återväxten närmast obefintlig.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. När jag började tävla - 1997 - var det i alla fall 12-15 som tävlade i varje ungdomsklass och i seniorklasserna var det väl 25-30 stycken. Sedan har det blivit stadigt mindre och mindre och nu är det riktigt dåligt, säger Perseus Karlström.

"Tråkigt att se"

Resultatlistorna från SM i Borås för drygt en månad sedan säger det mesta. Herrarnas seniorklass var störst, med åtta startande på 10 000 meter. På damsidan tog 60-åriga förbundskaptenen Siv Karlström silver. I ungdomsklasserna kom totalt endast tre gångare till start på damsidan, medan det inte ens blev några ungdomstävlingar på herrsidan.

– Det finns ingenting i Sverige att tala om, vi har i princip ingen återväxt alls. Det är tråkigt att se hur de andra länderna, inte minst de nordiska, samtidigt utvecklas och sticker iväg, säger Siv Karlström.

Hon är både mamma och tränare till Anatole Ibáñez och Perseus Karlström och hoppas att den sistnämnde kan ordna en efterlängtad framgång i London.

– Det skulle vara fantastiskt viktigt och betyda så hemskt mycket. Sverige har ju en bra gångtradition, med medaljer i OS och VM tidigare, men vi behöver verkligen få ett uppsving, säger hon.

"Skulle vara värdefullt"

I Sverige hör gång till Svenska gång- och vandrarförbundet, medan det i andra länder tillhör friidrottsförbunden. Ett förslag om en blågul sammanslagning röstades ner för fem år sedan.

– Hade vi varit med där tror jag att det hade varit en helt annan sak. Då hade alla som provar på olika friidrottsgrenar också fått prova gång, så det skulle vara värdefullt, säger Siv Karlström.

Tills vidare står dock hoppet till herrarna Hansson, Ibáñez och Karlström. Tack och lov har Perseus Karlström inga närliggande planer på att sluta.

– OS i Tokyo är det stora och närmaste målet, men jag hoppas kunna fortsätta i alla fall till OS 2024 eller kanske till och med 2028. Det vet man ju inte, då är jag 38 år.

TT: Ni som är här får rädda svensk gång och hålla på tills ni är minst 40?

– Ja, vi får väl göra det, haha.

FAKTA

Sveriges VM-gångare

Perseus Karlström

Född: 2 maj 1990.

Distans i VM: 20 km.

Tidigare mästerskap: 38:a i VM 2013, 17:e i EM 2014. Bröt i både VM 2015 och OS 2016.

Anatole Ibáñez

Född: 14 november 1985.

Distans i VM: 20 km.

Tidigare mästerskap (i urval): 22:a på 50 km och 23:a på 20 km i VM 2013, 10:a på 50 km i EM 2014.

Anders Hansson

Född: 10 mars 1992.

Distans i VM: 50 km.

Tidigare mästerskap: Bröt 50 km i VM-debuten 2015.

London, TT:s utsände