Tekno Eld vinnare av kallblodskriteriet

SPORT

Trav. Jan-Olov Persson är utan tvekan landets bästa tränare av kallblod. På söndagen tog han en ny tränarseger i Kriteriet för kallblod med Tekno Eld.

Ulf Ohlsson körde den talangfulla treåringen till klar seger. Förstapriset var 600 000 kronor och vinnartiden 1.28,0.

Persson hade kvalat in tre hästar till kriteriefinalen Själv körde han Järvsöfaks Birger, medan Örjan Kihlström satt upp bakom Delsbofaks.

Persson tog omgående hand om ledningen med Järvsö Birger. Favoriten Kos Odin fick trav utvändigt om ledaren. Cirka 500 meter från mål kördes Kos Odin till ledningen, men den norska hästen var märkt av den tunga löpningen.

– Jag fick ett perfekt lopp i rygg på Kos Odin och det vara bara att köra rakt fram i sista kurvan. Jag kände mig rätt säker på seger då för hästen hade gott om krafter kvar, berättade Ohlsson.

Tekno Eld inledde karriären lovande med fyra segrar på sex starter. Vid tredje vinsten travade han svenskt rekord med tiden 1.25,5 över kort distans, en rekordförbättring med hela 2,6 sekunder.

Hade en infektion

I uttagningen till Kriteriet på Dannerotravet blev Tekno Eld bara trea.

– Hästen var inte bra då, han hade problem med en infektion. Jag var bekymrad efter försöket och det var bara 14 dagar till finalen, men man får beundra (Jan-Olov) Persson som lyckats få honom i ordning till finalen, sa Ohlsson som tog sin andra kritieriervinst som kusk.

Jan-Olov Persson har tagit tre tränarsegrar tidigare med: Järvsöfuxen (1993), Skaffer Brunnen (2000), BW Modde. Åke Svanstedt satt i vinnarsulkyn bakom Saffer Brunnen.

För tre veckor sedan avgjordes kallblodsderbyt där Persson hade kvalat in hela fyra hästar till finalen i Östersund. Han var själv avstängd men från stallbacken kunde han se Örjan Kihlström ta en säker seger med Järvsö Pegasus. Det var Hagmyrentränarens fjärde kalla derbyvinst.

"Han vann lätt"

Ulf Ohlsson vann även med Nadal Broline på V75. Sjuåringen mötte ett rätt så beskedligt gäng i Ådalspriset och vann enkelt på 1.12,8 över medeldistans. Han travade i tredjespår hela sista varvet som gick i underkant 1.10.

– Han har ju tävlat mot världseliten i stort sett varenda gång i år men nu var det lite enklare och han vann lätt. Han kändes väldigt bra och det var inte slutsålt i mål. Nu hoppas jag att han vara med i Sundsvall open trot på Bergsåker om två veckor, sade Ulf Ohlsson.

Ove Lindqvist tog en V75-dubbel med Tip Jar och Lollipop Girl. Båda hästarna tränas av Solängetamatören Ulrika Rehn.

Tip Jar vann från spets medan Lollipop Girl travade utvändigt om ledaren sista 1 500 metrarna.

– Det känns helt otroligt med två segrar på V75. Stallet har haft bra form ett tag och nu föll allt på plats, sade Ulrika Rehn som tränare tio hästar.

TT