Steinhaus bundesligadebuterar: Har drömjobb

TT-SPORT

Fotboll. Hon har avvisat Pep Guardiola, utvisat Karem Demirbay men också skrattat åt Franck Riberys busstreck.

Nu är det dags för fotbollsdomaren Bibiana Steinhaus att debutera i bundesliga.

– Jag har ett drömjobb, sade hon.

Det är ännu inte klart när den 38-åriga tyskan, som första kvinna, får debutera i den högsta herrligan i Tyskland.

Hon räknas som en av de allra bästa fotbollsdomarna inom damfotbollen. Och hon har dömt herrfotboll ända sedan 2007 i andradivisionen. I den senaste helgen försökte hon också få styr på Franck Ribery när Bayern München vann med 5-0 i tyska cupen över Chemnitz.

Då hamnade hon ännu en gång i centrum bara för att hon är kvinna. Det var i samband med en frispark som fransmannen Ribery böjde sig ner och knöt upp snörena på fotbollsskorna på domaren. Hon svarade med att skämtsamt peta till Ribery på axeln.

– Hon skrattade, det var bra. Man kan skämta med domarna, men det måste finnas en ömsesidig respekt, sade Ribery enligt Frankfurter Allgemeine.

Hon gjorde rätt

Att Ribery inte visade domaren respekt genom sitt tilltag, som han aldrig skulle ha gjort mot en manlig domare, har diskuterats livligt i Tyskland de senaste dagarna. Många har menat att Ribery borde ha varnats för osportsligt uppträdande. Men den tyske domarbasen Hellmut Krug sade i en tv-intervju att han tyckte att Steinhaus gjorde helt rätt som avfärdade Ribery med ett skratt.

Det var inte första gången som en man testat henne under en match. Hon har argt skakat av sig den dåvarande Bayern Münchentränaren Pep Guardiolas arm som han försökte lägga runt hennes axlar när hon var fjärdedomare i en match mot Mönchengladbach 2014. Och 2015 visade hon ut tyske landslagsspelaren Karem Demirbay, som då spelade för Fortuna Düsseldorf, när han sa åt henne att "kvinnor inte har någon plats i fotboll". För det uttalandet stängdes Demirbay av i fem matcher och tvingades döma en flickmatch.

"Gör det jag älskar"

Tyskan, som är polis i Hannover i sitt dagliga värv, har sagt att hon inte tänker på att hon är en barriärbrytare.

– Jag har aldrig planerat att bryta ny mark på jämställdhetsområdet. Jag gör bara det jag älskar, sade hon i samband ett träningsläger för domare, enligt AFP.

Steinhaus dömde kvinnornas OS-final i London 2012 och årets Champions League-final. Hon var också på EM i Nederländerna i somras där hon bland annat dömde Sveriges kvartsfinal mot Nederländerna. Då fick hon kritik från Kosovare Asllani som tyckte att Steinhaus "inte höll för trycket" från hemmapubliken.

"Granskas hårt"

Men nu ligger all fokus på herrarnas bundesliga och hon vet att det kommer att bli en utmaning både på och utanför planen.

– Jag har tränat hårt eftersom spelet går snabbare, sade hon i en tv-intervju på tyska fotbollsförbundets webbplats.

– Som kvinnlig domare kommer jag att granskas hårt i början av säsongen, framför allt av medierna.

FAKTA

Bibiana Steinhaus

Född: 24 mars 1979 i Bad Lauterberg, Västtyskland.

Pojkvän: Howard Webb, brittisk fotbollsdomare.

Civilt yrke: Polis.

Domarekarriär: Damernas bundesliga sedan 1999, herrarnas andraliga sedan 2007, herrarnas bundesliga den kommande säsongen. Internationellt: Damernas EM 2009, 2013 och 2017, VM 2011, 2015, OS 2012 (finalen), Champions League sedan 2011, bland annat finalen 2017.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM