E3-dubbel till Båth

TT-SPORT

Trav. Svante Båth är landets bästa och framgångsrikaste unghästtränare. På lördagen tog stallet hem båda E3-finalerna som kördes på Rommetravet.

Calamaraâ™s Girl vann stoavdelningen med Erik Adielsson i sulkyn. I den manliga finalen vann Capitol Hill, körd av Ulf Ohlsson.

Båda finalerna hade en prissumma på 925 000 kronor. Totalt körde stallet in två miljoner kronor.

– Får nog ändra 19 augusti till dagen för julafton. Det ska ju egentligen inte gå att vinna två finaler från bakspår, men i dag stämde allt för både hästar och kuskar, sade Svante Båth.

Segerrik

E3-serien är för treåriga hästar, hingstar och ston i respektive klass. Distanserna är 1 640 meter och 2 140 meter med bilstart. I den långa finalen, den 1 juli på Bergsåker, vann Båth med Coin Perdu, körd av Erik Adielsson.

Nu blev det en dubbelseger med Calamaraâ™s Girl och Capital Hill över kort distans. Båda med nummer nio.

Totalt har Båth vunnit hela elva E3-finaler sedan starten 1997.

– Det är ju en bekräftelse på att vi gör rätt. Teamet är skräddarsytt och stallet fungerar perfekt, det är ett pussel som vi har lagt under lång tid, förklarade Båth.

"Väldigt stark"

I stofinalen blev det uppskruvat tempo med Crucified i spets i 1.10-fart. Adielsson gav Calamaraâ™s Girl ett perfekt lopp som tvåa i andraspår.

– Hon behöver rygg fram till upploppet, då är hon vass och i dag funkade allt. Hon har haft en massa otur i tidigare lopp, sade Adielsson

Vinnartiden var fina 1.11,4, en rekordförbättring med en dryg sekund.

Capitol Hill var segerlös inför hingstfinalen. Men eter sex andraplatser kom den första vinsten i största loppet.

Ulf Ohlsson hittade perfekta ryggar fram till upploppet där treåringen spurtade till klar seger på 1.11,8.

– Han kändes väldigt stark i sista kurvan och jag fick upp hoppet om seger. I början av upploppet var jag säker på att slå hästarna invändigt och dom som kom utvändigt kom aldrig riktigt nära. Hästen har utvecklats för varje lopp och nu blev allt perfekt för vår del, sade Ohlsson.

Tidigare kollegor

Ohlsson och Båth var för länge sedan arbetskamrater hos Lars Lindberg på Solvalla. De hade även ett proffsstall tillsammans på Bergsåker.

Nu är Båth en av landets framgångsrikaste travtränare. Och Ohlsson vinner flest lopp av alla svenska kuskar.

Capitol Hill gav över 33 gånger insatsen och var en av flera skrällar på V75.

Endast tre system var kvar till den sista avdelningen, samtliga med nummer sju Mellby Drake på kupongen. Han ledde i början av upploppet men kunde inte försvara sig mot Queer Fish.

Därmed hittade ingen sju rätt och det blir Jackpot nästa lördag på Bergsåker.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM