15-åring världscupdebuterar: "Är jättepeppad"

SPORT

Slopestyle. När freeskiingstjärnan Emma Dahlström är skadad tar en annan tjej plats i landslaget.

Blott 15-åriga Jennie-Lee Burmansson gör världscuppremiär i Nya Zeeland i helgen.

– Jag är jättepeppad, säger hon.

Burmansson är enda kvinnan i det svenska landslaget som är med på premiären i Cardona, och den allra yngsta i ett väldigt ungt svenskt landslag med Henrik Harlaut, 26, som den äldste.

Men att bara umgås och träna med killarna är inget som stör 15-åringen.

– Det är riktigt kul. Men jag ser fram emot att Emma kommer tillbaka, säger Burmansson om Dahlström som är borta med en korsbandsskada under hösten.

Jennie-Lee Burmansson började med freeskiing redan som sju-åttaåring hemma i Sälen och slog igenom ordentligt i våras då hon tog silver, i slopestyle, vid junior-VM. Därför fick hon en plats i landslaget och tanken är att hon ska köra hela världscupsäsongen. Det blir en höst och vinter med nians läxböcker i bagaget.

– Det blir lite distansläsning, men skolan som jag går på är jättebra och har förståelse, säger hon i telefon från Nya Zeeland.

Hon ser fram emot att få tävla med världseliten i slopestyle och big air.

– Jag är sjukt peppad. Jag har alltid tävlat mot dem som är äldre. Skillnaden är väl att det är fler tävlande och så är hoppen och railsen lite större än i tävlingarna som jag kört tidigare. Men det ska inte vara några problem, säger hon.

– Målet för säsongen är att få något bra världscupresultat. I första tävlingen vill jag bara sätta ett åk som jag är nöjd med.

FAKTA

Svenska truppen

Sex svenskar ställer upp i världscuppremiären i slopestyle i Cardona, Nya Zeeland, i helgen (kval på lördag och final på söndag):

Jennie-Lee Burmansson, Sälen, Emil Granbom, IFK Falun, Henrik Harlaut, Åre, Oliwer Magnusson, Östersund, Jesper Tjäder, Östersund, Oscar Wester, Freestyleskidåkarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM