Ljungqvist inte förvånad över domen: "Rimlig"

SPORT

Skidor. Therese Johaug fick sitt dopningsstraff höjt från 13 till 18 månader.

Cas beslut överaskar inte antidopningsexperten och professorn Arne Ljungqvist.

– Avstängningen känns rimlig, säger han.

Therese Johaug får sitt straff förlängt från 13 till 18 månader och missar OS.

Idrottens skiljedomstol, Cas, valde att gå på det internationella förbundet, Fis, linje. Fis ville ha ett strängare straff än det norska förbundets dom.

Den 29-åriga norska skidstjärnan, som är på träningsläger i Italien, är därmed dopningsavstängd hela den kommande säsongen.

– Det är inte oväntat att det blev högre än vad beslutet blev i Norge eftersom det var i botten av skalan som var möjlig, och Internationella skidförbundet överklagade det, säger antidopningsexperten Arne Ljunqvist till TT.

86-årige Ljungqvist var med och startade Internationella antidopningsorganisationen Wada och har varit ordförande i Internationella olympiska kommitténs (IOK) medicinska kommitté. Han har däremot inte varit involverad i Johaug-fallet utan följt det via media.

– Man har i dag ett maxstraff på 24 månader för den här typen av steroiddopning. Det är graden av oaktsamhet, egen skuld, som avgör om man kan sänka det, säger Ljungqvist.

FAKTA

Tidigare uppmärksammade skidfall

Sex finländska skidåkare åkte fast för bloddopning i samband med VM i Lahtis 2001. De som stängdes av i två år var Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho och Virpi Kuitunen.

Efter OS i Salt Lake City 2002 åkte Johann Mühlegg, som tävlade för Spanien, fast för bloddopning och blev av med sina medaljer.

Förra sommaren stängdes norrmannen Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en astmamedicin som han inte haft dispens för.

I december 2016 stängde Internationella skidförbundet (Fis) av de sex ryska skidåkarna Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin, Alexander Legkov, Jevgenij Belov och Julia Ivanova tillfälligt under utredning. Avstängningen gäller åtminstone till 31 oktober i år. Ryssarna misstänks bland annat ha varit dopade i samband med vinter-OS i Sotji 2014.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM