Knäckt Johaug siktar på VM

SPORT

Skidor. Therese Johaugs OS-dröm gick i kras då dopningsdomen förlängdes till 18 månader.

Men den norska skidstjärnan tänker inte lägga av.

– Jag står fast vid att jag inte ger mig förrän jag står på startlinjen igen, säger hon.

I väntan på att idrottens skiljedomstol Cas skulle komma med sin dom har Johaug tränat som om domen på 13 månader skulle stå fast och hon kunde vara tillbaka till tävlingssäsongen i november.

Hon mottog också beskedet från ett träningsläger i Seiser Alm i Italien. Men den förlängda avstängningen gör att hon missar även en andra skidsäsong.

– Jag hade en dröm om att få tävla i OS, men så blir det inte. Jag har tränat ofantligt mycket för att lyckas i OS, så beskedet var väldigt tufft. Det är en orättvis behandling, säger Johaug vid presskonferensen i Italien.

– Det blir VM i Seefeld som blir mitt nästa mål. Och det är 1,5 år till. Det här är en chock. Drömmen har gått i kras.

"Stark i huvudet"

Hon säger att hon inte vet hur motivationen och det mentala kommer att vara framöver.

– Jag måste jobba med mig själv för att lägga det här bakom mig, säger hon.

Ledaren för norska längdåkningskommittén, Torbjørn Skogstad, är övertygad om att Johaug kommer tillbaka till skidsporten minst lika stark som senast hon tävlade och vann världscupen säsongen 2015-16.

– Är det någon som kan klara det är det hon, hon är så stark i huvudet. Även om hon inte tävlat alls den senaste säsongen visar tester att hon utvecklats, säger han till norska medier.

Johaug får fortsätta att träna på egen hand, hon får inte vara med landslaget förrän hon avtjänat sitt straff.

– Men vi ska hjälpa henne så gott vi kan och fortsätta att ha kontakt med henne, hon har en öppen linje till tränarna. Och vi ska ställa upp för henne på det mänskliga planet, säger landslagschefen Vidar Løfshus.

Brustit i ansvaret

Fortfarande hävdar Johaug att hon är oskyldig eftersom hon fått salvan av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen. Men de tre Cas-domarna skriver i kommentaren till domen att hon brustit i ansvaret att kontrollera förpackningen till salvan, där den förbjudna substansen fanns uppräknad i innehållsförteckningen och att hon även missat dopningsvarningen. Därför ska hon straffas enligt straffskalan som i ett sådant här fall ska ge mellan 12 och 24 månader och att 18 månader därmed var en lämplig avstängningstid.

Internationella skidförbundet, Fis, som överklagat Johaugs avstängning, var nöjd med beslutet:

"Fis är nöjt med att en fristående instans har värderat och belyst fakta i ärendet och opartiskt kommit fram till en dom. Detta var också orsaken till att Fis överklagade domen till Cas", skriver Fis i ett pressmeddelande.

Det sista Therese Johaug säger innan hon lämnar presskonferensen i Italien:

– Det här är en mardröm, jag har inget mer att säga.

FAKTA

Clostebol

Clostebol är en syntetisk anabol steroid. Den naturliga delen av ämnet finns också i hormonet testosteron. Det är ett svagt anaboliskt ämne som ofta användes av idrottare i Östtyskland under dess storhetstid.

Ämnet finns med på idrottares lista över förbjudna medel, och det är även förbjudet för medicinsk användning i stora delar av världen.

Clostebol används framför allt mot hudsjukdomar, liggsår och brännskador.

Några idrottare som de senaste åren åkt fast för closteboldopning:

Den italienske cyklisten Stefano Agostini, som stängdes av 15 månader 2013.

I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.

Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth och 470-seglaren Roberta Caputo avstängda.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM