Boork tar inget ansvar: Ska inte kopplas till mig

TT-SPORT

Ishockey. Tre av svensk damishockeys största spelare har slutat eller tagit uppehåll inför OS-säsongen.

Förbundskaptenen Leif Boork känner ingen skuld till deras beslut.

– Jag tycker inte mina beslut ska kopplas till vad de gör. För mig har inte någon av de tre tjejerna varit aktuella inför den här säsongen, säger han till TT.

I måndags kom beskedet att förre landslagskaptenen Jenni Asserholt är gravid och därför inte kommer att spela med sitt HV71 den här säsongen. Tidigare i somras tog både backstjärnan Emma Eliasson, Luleå, och Tina Enström, Djurgården, beslutet att lägga av med ishockeyn.

Gemensamt för alla tre är att de hamnat i Leif Boorks frysbox och inte varit aktuella för landslagsspel. Något som Boork har kritiserats hårt för från många håll.

Petning ett av skälen

Jenni Asserholt sade till Hockeysverige tidigare i veckan att "hade jag varit aktuell för OS och haft fokus på det så hade kanske planeringen sett lite annorlunda ut". Eliasson angav också landslagspetningen som ett av skälen till att hon slutar.

Båda har varit sidsteppade från landslaget, efter kontroverser med Boork, sedan förra sommaren. Tina Enström hamnade i frysboxen redan inför OS i Sotji 2014 av dåvarande förbundskaptenen Niclas Högberg och Boork lät poängdrottningen vara kvar där.

Den här veckan spelar Damkronorna en fyrnationsturnering i Tranås i förberedelserna inför OS.

"Tråkig diskussion"

Boork har tidigare sagt att Asserholt var närmast en comeback, men säger nu att det inte var aktuellt.

– Ingenting har förändrats. Vi har inte pratats vid sedan förra hösten, så det fanns ingen sån tanke. Sedan blev det ju positivt att hon får barn och familj, säger han.

Det finns de som tycker att Boork har ett ansvar för att trion inte längre finns kvar inom svensk damhockey.

– Det är tråkigt att det blir en sån diskussion, det faller tillbaka på mig. Tycker man om hockey och gillar att spela på toppnivå så fortsätter man göra det. Jag tycker det blir en tjatig diskussion att det på något sätt är mina beslut som kopplas till vad de tre gör med sin idrott.

FAKTA

Damkronornas turnering

Sverige arrangerar en fyrnationsturnering i Tranås 25-27 augusti där även Finland, Ryssland och Tyskland deltar.

Sveriges matcher: 25 augusti mot Tyskland (19.00), 26 augusti mot Finland 17.00 och 27 augusti mot Ryssland 14.00.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM