EM-silvret får Louise att tänka på guld

SPORT

Ridsport. Ett strävsamt par fick sitt första silver i küren på EM, efter tre raka brons individuellt i stora mästerskap. Nu siktar Louise Etzner Jakobsson mot ett guld på Zernard. Hon får inte rida vilken häst som helst.

Efter bronset i paradressyrens individuella mästerskap första EM-dagen kände sig Louise Etzner Jakobsson som "den ständiga trean", med tanke på fjolårets två brons i Paralympics. Nu är det slut med det.

– Det känns jättebra. Äntligen, säger gotländskan när silvret i kür just blivit klart.

Den 57-åriga svenskan ledde kürtävlingen när den sista tävlande red ut på Hedens EM-bana i Göteborg. Men danskan Susanne Jensby Sunesen, som startade sist, tog hand om guldet med ganska god marginal.

På reservmotorn

Silvermedaljören var trött, men glad, efter tre dagars tävlande.

– Det är en utmaning att köra mig själv så hårt tre dygn i rad. Jag hinner inte riktigt vila som jag brukar, utan går på nån sorts reservmotor, säger Etzner Jakobsson.

Hon föll illa i en hästolycka för sex år sedan, spräckte skallen och fick flera hjärnblödningar. Louise Etzner Jakobsson fick bestående problem med bland annat balans, koordination och uthållighet.

Trygg kamrat

Hon kände sin tävlingshäst, nu 14-årige Zernard, redan före olyckan. Och har inga planer på att byta ut honom mot någon mera specialiserad.

– För mig är det jätteviktigt att vara 100 procent trygg med hästen. Jag får inte sitta upp på vilken häst som helst, och riskera att slå i huvudet och skada mig en gång till, berättar Etzner Jakobsson.

Hon tycker att de två fortfarande utvecklas som ekipage.

– Framförallt har han blivit bättre i skritt och när han ryggar. Han var helt vettskrämd för att rygga från början, säger medaljören om rörelsen där hästen går baklänges.

Envist arbete

I kür rider man ett egenkomponerat dressyrprogram till musik. Louise Etzner Jakobsson har valt att ha musikalen Hair i högtalarna.

– Den har alltid funnits för mig. Sången "Aquarius" stämmer så väl med min hästs galopprytm, och jag blir glad av den, säger hon.

Louise Etzner Jakobsson har kommit långt sedan den jobbigaste tiden efter olyckan.

– Det är bra jobbat. Men jag är envis. Och nu får jag väl jobba för ett guld nästa gång, säger Louise Etzner Jakobsson.

FAKTA

EM-medaljör

Namn: Louise Etzner Jakobsson.

Ålder: 57 år.n vel

Bor: Klintehamn.

Klubb: Wisby RK.

Rider: Paradressyr, grad 4.

Funktionshinder: Nedsatt uthållighet, koncentration, balans och koordination, särskilt på vänster sida av kroppen, efter en olycka. Hon blev trampad av en skrämd häst och skadade huvudet i fallet på ett betonggolv.

Meriter: Två brons i Paralympics 2016, silver i kür och brons i individuellt mästerskap på EM 2017, femma i kür på EM 2015.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM