Europeiskt basketbråk gynnar Sverige

TT-SPORT

Basket. Sverige är nederlagstippat i VM-kvalet i basket - men ett storbråk kan hjälpa Blågult mot Kina.

Europas bästa lag vägrar att släppa sina spelare under säsongen.

– Vi ska chocka alla, säger lagkaptenen Alexander Lindqvist.

Turkiet, Lettland och Ukraina. Det blir Sveriges motståndare i kvalet till basket-VM i Kina 2019.

På papperet blir det tufft för Sverige, som är rankat 61:a i världen, att ta en av de tre platserna i slutkvalet och i det närmaste omöjligt att gå hela vägen. Men i och med att utbrytarorganisationen Euroleague, liksom NBA, vägrar att släppa sina spelare jämnas oddsen ut.

– Egentligen är det väl roligast att möta bästa möjliga motstånd men vi är inte ledsna att de inte är med. Vi tackar och tar emot. Vi tänker slå storlagen och gå vidare, säger forwarden Alexander Lindqvist.

Internationella basketförbundet Fiba har tagit efter fotbollen och lagt VM-kvalet under säsongen. Fiba och Euroleague har aldrig varit såta vänner och nu har organisationernas infekterade tvist hamnat i domstol. En lösning i tid till VM-kvalstarten är osannolik.

"Hjälper oss"

Euroleague, som samlar Europas elit i 16 lag, har planerat in matcher under de två första kvalfönstren och har inga planer på att släppa sina spelare för landslagsspel. Det innebär att runt 150 högaktuella spelare missar VM-kvalet.

– Det hjälper oss mer än andra lag, säger förkvalets frontfigur Viktor Gaddefors.

Sverige riskerar att, förutom Utah Jazz-forwarden Jonas Jerebko, få klara sig utan Real Madrids Jeff Taylor - men det är småförluster jämfört med andra lag.

Storlagens trupper är inte slutgiltiga ännu men förra säsongen hade Turkiet 13 spelare i NBA eller Euroleague (3+10), Lettland fem (2+3) och Ukraina två (båda i NBA).

Letar ny klubb

Allra värst drabbas nog världstvåan Spanien, som vid svenskt avancemang förmodligen blir en av motståndarna i slutrundan. Spanien hade förra säsongen åtta spelare i NBA och ställer upp med fem klubblag i Euroleague.

Viktor Gaddefors, 24, har gjort sju säsonger i Italien och letar för närvarande efter en ny arbetsgivare. Han kan inte lova att det inte blir i Euroleague.

– Om den chansen kommer är risken stor att jag tar den. Men det är tveksamt om det blir till den här säsongen, säger han.

FAKTA

VM-kvalet

Grupp A: Spanien (världsrankning: 2), Slovenien (12), Montenegro (72), Vitryssland (94).

Grupp B: Turkiet (8), Lettland (35), Ukraina (38), Sverige (61).

Grupp C: Litauen (5), Polen (38), Ungern (94), Kosovo (94).

Grupp D: Kroatien (11), Italien (35), Rumänien (94), Nederländerna (84).

Grupp E: Frankrike (4), Ryssland (9), Belgien (44), Bosnien-Hercegovina (53).

Grupp F: Finland (32), Tjeckien (42), Island (84), Bulgarien (51).

Grupp G: Serbien (3), Tyskland (29), Georgien (47), Österrike (94).

Grupp H: Grekland (13), Storbritannien (22), Israel (37), Estland (84).

Kvalet avgörs med hemma- och bortamöten under tre landslagsfönster: den 23-27 november i år, 22-26 februari 2018 och 28 juni-2 juli 2018.

De tre bästa lagen i varje grupp går till slutkvalet, där tolv platser i VM i Kina 2019 står på spel. Slutkvalet avgörs i fyra grupper om sex lag (de inkvalade lagen från grupp A och B bildar grupp I, C och D grupp J, och så vidare). Lagen tar med sig resultaten från inbördes möten i första rundan och möter de tre lagen från den andra gruppen hemma och borta. Tre lag per grupp går till VM.

Sveriges spelschema:

23 november 2017: Ukraina (hemma).

26 november: Lettland (borta).

23 februari 2018: Turkiet (h).

26 februari: Ukraina (b).

28 juni: Lettland (h).

1 juli: Turkiet (b).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM