Ringostarr Treb fick revansch

SPORT

Trav. I storloppet Hugo Åbergs Memorial för en månad sedan vann svenske Propulsion före italienske Ringostarr Treb.

I Sundsvall open trot på Bergsåker fick Ringostarr Treb revansch.

– Jag visste att vi hade chansen om vi bara fick en bra start och det lyckades vi med, sade segerkusken Wilhelm Paal.

Ringostarr Treb är verkligen internationell. Hästen är född i Italien och ägs av Marco Scarton. Hingsten tränas av amerikanen Jerry Riordan, som sedan fem år är tränare i Halmstad. Hästen körs av tyske toppkusken Wilhelm Paal - som hade planen klar före Sundsvall open trot.

– Det gällde för oss att komma före Propulsion från början och min taktik lyckades. Vi fick sedan en bra position som trea i andraspår medan Propulsion låg sist. I sisa kurvan kändes min häst väldigt stark och jag förstod att vi skulle kunna vinna. Det är en fantastisk häst som aldrig gör ett dåligt lopp, sade Wilhelm Paal.

"I dag var det vår tur"

Ringstarr Treb hade fått stryk av Propulsion i de två senaste mötena; Årjängs stora pris och Åbergs memorial på Jägersro. Men nu fick han en skön revansch.

– Jag har stor respekt för Propulsion och kusken Örjan Kihlström, en av världens bästa. Men i dag var det vår tur och jag är väldigt stolt över min häst, fortsatte Paal.

Ringstarr Treb vann på 1.11,1 efter en snabb avslutning. Nadal Broline/Ulf Ohlsson avslutade fint som tvåa och höll undan i spurten för favoriten Propulsion som hamnade alltför långt bak. Daniel Redéns häst avslutade sista kilometern efter 1.08,5 men var ändå utan chans att blanda sig i segerstriden.

– Jag hade tänkt ladda lite från start från spår åtta, men Anna Mix kom också iväg bra och det skulle bli en alltför hård öppning i tredjespår, därför backade jag. Sedan gick hästen jättebra till slut och han behåller sin fina form, sade Örjan Kihlström.

Ringostarr Treb fick en miljon kronor i segerpremie och har tjänat 2,6 miljoner i år. Totalt 7,5 miljoner kronor. Jerry Riordan fick in hästen i träning 1 juni i år och har gjort ett väldigt bra jobb med sjuåringen.

Siktat på loppet länge

Riordan är på väg mot sitt klart bästa år som tränare. Stallets hästar har sprungit in lite över elva miljoner kronor.

I SM för kallblod var Månprinsen AM tillbaka som vinnare. Efter några mindre goda insatser i sommar visade tioåringen att han fortfarande är bäst.

– Jag har siktat på det här loppet länge och nu visade Månprinsen att det fortfarande är mycket kvar i honom. Det var en skön känsla 500 meter från mål när jag hade fulla händer, sade kusken och tränaren Gunnar Melander.

Månprinsen tog fjärde SM-tecknet medan Gunnar Melander tog sitt 14:e svenska mästerskap.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM