Spieth leder och svenskarna klättrade

SPORT

Golf. Svenskarna klättrade under tredje dagen i USA-tourslutspelets första tävling på Glen Oaks-banan utanför New York.

Golfens världssexa Henrik Stenson gick på 67 slag, fem slag bättre än på fredagen, och är två under par totalt. Han svarade för tre birdies under rundan och tog sig upp på 22:a plats inför sista dagen.

David Lingmerth gick precis som på fredagen på 68 slag och är tre under par totalt på en 17:e plats. För honom är det extra viktigt med ett bra resultat i tävlingen för att få spela vidare i slutspelet. Han gick in i slutspelet som 103:a på tourrankningen. De 100 bästa går vidare till den andra av totalt fyra tävlingar.

Världstrean Jordan Spieth, USA, är kvar i ledningen. Han gick på 64 slag på lördagen och leder med tre slag före världsettan Dustin Johnson, också han från USA.

FAKTA

USA-tourens slutspel

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, omfattar fyra tävlingar som spelas i augusti-september. Slutspelstävlingarna ger fyra gånger så stor belöning - 2 000 poäng till segraren - som en ordinarie tourtävling vilket möjliggör stora omkastningar på "ledartavlan".

Säsongens 125 bästa spelare är kvalificerade till den första tävlingen, de 100 bästa går vidare till den andra, 70 spelar den tredje och topp 30 gör upp om titeln i den sista.

Till finaltävlingen görs en omseedning som ger alla 30 en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa inför avgörandet på East Lake-banan i Atlanta har allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 284 miljoner kronor. Segraren får 10 miljoner dollar, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM