Blandade känslor för svenskar i fyrspann

SPORT

Hästsport. De svenska fyrspannskuskarna tar med sig blandade minnen från EM i Göteborg. Publikfesten slår det mesta sporten upplevt. Men Sveriges lag nådde inte målet att ta medalj. Nu krävs nya tag inför VM i USA nästa år.

Sverige behöll sin femteplats efter de två första dagarna i den avslutande precisionskörningen inför fullsatta läktare på Heden.

Axel Olin blev bästa svensk, både som tia totalt och med en fin fjärdeplats i precisionsmomentet. Den skånske 31-åringen var felfri, men tre ekipage var snabbare.

Ändå var både Olin själv och hans hästar lite spända inför den sista EM-insatsen.

– Det gäller att övertala sig själv att det bara en träning, fast med en massa mer publik, säger Axel Olin.

Rutinerade Fredrik Persson fick en jobbigare tur på Heden, med både en rivning och ett rejält tidsfel. Han slutade på 14:e plats sammanlagt.

Nu måste Fredrik Persson bygga nytt till framtiden, i första hand till VM i USA nästa år, om han ska fortsätta satsa. Flera hästar i spannet, bland dem en 22-åring, är mogna för pension. Att leta efter nya hästar blir Perssons fokus i höst.

Men för en VM-resa krävs också både resurser och att man visar resultat.

– Det är en ganska dyr process att dra igång, konstaterar Axel Olin.

Holländaren Ijsbrand Chardon tog EM-guldet. Noteras kan att schweizaren Jérome Voutaz vann både maraton och precisionskörning, men som nästjumbo i dressyren blev han bara nia totalt.

FAKTA

– Det gäller att övertala sig själv att det bara en träning, fast med en massa mer publik.

Axel Olin, fyrspannskusk i EM.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM