Stensons dubbelbogey sabbade topplacering

SPORT

Golf. Henrik Stenson var på väg mot en fin placering i första tävlingen i årets slutspel på USA-touren i golf.

Men då kom dubbelbogeyn på 18:e hålet - och världssexan föll i stället från en femteplats till en 17:e, på totalt tre slag under par.

Innan det avslutande hålet hade han gjort tre raka birdies. Han noterade 69 slag på rundan, samma resultat som under den inledande dagen. Däremellan hade han 72 och 67 slag.

Andre svensk som klarade kvalgränsen var David Lingmerth, men efter två 68-rundor i rad hade han 73 slag under söndagen. Den stora anledningen till det var dubbelbogeyn på femte hålet och tre raka bogeys efter det. Lingmerth hamnade sammanlagt på par och en delad plats 29.

Dustin Johnson, USA, vann på Glen Oaks-banan efter särspel mot landsmannen Jordan Spieth, sedan de båda slutat på totalt 13 under par. Johnson sänkte en lång birdie-putt på det första extrahålet och tog hem segern, skriver Reuters.

Det var den första av fyra slutspelstävlingar som spelades i Old Westbury i New York.

Spieth kom i sin tur fyra slag före Jon Rahm, Spanien, och Jhonattan Vegas, Venezuela.

I finalen på East Lake i Atlanta deltar de 30 spelare som samlat ihop flest poäng under säsongen.

FAKTA

USA-tourens slutspel

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, omfattar fyra tävlingar som spelas i augusti-september. Slutspelstävlingarna ger fyra gånger så stor belöning - 2 000 poäng till segraren - som en ordinarie tourtävling vilket möjliggör stora omkastningar på "ledartavlan".

Säsongens 125 bästa spelare är kvalificerade till den första tävlingen, de 100 bästa går vidare till den andra, 70 spelar den tredje och topp 30 gör upp om titeln i den sista.

Till finaltävlingen görs en omseedning som ger alla 30 en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa inför avgörandet på East Lake-banan i Atlanta har allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 284 miljoner kronor. Segraren får 10 miljoner dollar, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM