Andersson prioriterar teori före praktik

TT-SPORT

Fotboll. Två kvalmatcher på fyra dagar.

Ett tajt spelschema som kräver ett annorlunda upplägg för Janne Anderssons landslag.

– Vi får komprimera lite och det blir mer teori än vad vi brukar ha, säger han.

"Det är snabba ryck." Det är meningen som Janne Andersson använder när han beskriver samlingen med bortamatcher mot Bulgarien och Vitryssland.

Då tiden är knapp - två matcher i två länder på fyra dagar - har landslagsledningen valt att skruva lite på uppladdningen.

+ Majoriteten av samlingen sker i Bulgariens huvudstad Sofia.

+ Teori prioriteras före praktik.

– Jag är väldigt glad för att vi har gjort det här upplägget, just ur en energisynpunkt. Att vi samlas här nere gör att vi blir av med allt resande i dag (på måndagen) för att sedan under två dagar vara på plats i lugn och ro och kunna förbereda oss, säger Andersson.

– Det blir lite längre teoripass för att vi ska hinna med det vi vill. Men jag är ganska trygg med det vi gör. Hade det här varit min första landskamp hade jag nog varit väldigt stressad av att det är så lite tid, men nu har vi hittat ett förhållningssätt i hur vi ska jobba och vi känner oss trygga i det.

Tuffare motstånd

Efter ett inledande välkomstmöte med spelarna, där Andersson pratade om hur han ser på samlingen, väntade ett lättare träningspass och sedan lite fotbollspsykologi med Daniel Ekwall.

Först på tisdagen väntar den första riktiga träningen, då med defensivt fokus, och dagen före mötet med Bulgarien koncentreras övningar till offensiven.

Sedan är det match.

Och Andersson är säker på att Sverige kommer ställas mot ett bättre Bulgarien än vad de fick känna på tidigare under kvalet.

"Aggressiva"

– De har spelat ett antal matcher sedan dess och enligt Jonas Thern, som är vår bevakare, är det ett Bulgarien som är betydligt bättre organiserat än vad de var i höstas, vilket inte var så konstigt då förbundskaptenen hade tillträtt precis innan, säger han.

– Det är ett lag som är aggressiva, fysiska och obesegrat på hemmaplan. Det kommer krävas, jag har sagt det innan och jag kommer säga det igen, en topprestation av oss om vi ska få med oss de tre poäng som vi så gärna vill ha.

Hur stor är skillnaden på att möta Bulgarien hemma och borta?

– Av det vi har sett är det stor skillnad. Vinner man hemma mot Nederländerna så är man ett bra lag. När vi mötte dem i höstas tycker jag att det var en ganska enkel seger. Vi var aldrig hotade, säger Janne Andersson.

– Jag tror inte att det blir samma motstånd vi får här på torsdag. Det är viktigt att vi är medvetna om det.

FAKTA

Sveriges spelschema

Med bättre målskillnad toppar Sverige kvalgruppen före Frankrike. Gruppettan går direkt till VM i Ryssland medan de åtta bästa tvåorna tvingas spela playoff om de fyra återstående platserna.

Återstående matcher:

Torsdag: Bulgarien (borta).

Söndag: Vitryssland (b).

7 oktober: Luxemburg (hemma).

10 oktober: Nederländerna (b).

Spelade matcher:

1-1 Holland (h).

1-0 Luxemburg (b).

3-0 Bulgarien (h).

1-2 Frankrike (b).

4-0 Vitryssland (h).

2-1 Frankrike (h).

Sofia, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM