Stenson skadad - riskerar att missa finalen

TT-SPORT

Golf. Henrik Stenson har knäproblem och tvingas dra sig ur veckans slutspelstävling på USA-touren.

Golfstjärnan riskerar därmed att missa finalen, men tänker göra ett försök till att ta sig dit.

Henrik Stenson lämnar återbud till tävlingen i Boston - den andra av totalt fyra i Fedex Cup-slutspelet - på grund av bekymmer med det opererade högerknäet, skriver bland andra Golf Channel och nyhetsbyrån AP.

Enligt AP har den 41-årige svensken rekommenderats till vila av sin fysioterapeut.

– Han börjar bli gammal vet du... Knäet är lite stelt och då tyckte han att det var bäst att stå över, säger Stensons assistent Sarah Skönby.

Stenson - som halkade ned från sjätte till åttonde plats på världsrankningen efter den gångna helgens tävling, där han slutade på 17:e plats - försämrar därmed sina chanser att nå finalen i Atlanta, dit de 30 bästa på Fedex Cup-rankningen kvalar in och där segraren får 10 miljoner dollar.

Stenson ligger på 22:a plats, med 207 poäng ned till strecket - en buffert motsvarande belöningen för en 16:e-placering under slutspelet (212 poäng).

De 70 bästa spelarna får spela den tredje slutspelstävlingen som avgörs i Lake Forest, Illinois, efter en veckas tävlingsuppehåll. Där ska Stenson kunna spela, vilket också innebär att han kommer upp i 15 tävlingar på USA-touren - villkoret för att få behålla medlemskapet.

– Våra förhoppningar om det är väldigt stora, säger Sarah Skönby.

Stenson vann slutspelet 2013.

FAKTA

USA-tourens slutspel

USA-tourens slutspel omfattar fyra tävlingar som spelas i augusti-september. Slutspelstävlingarna ger fyra gånger så stor belöning - 2 000 poäng till segraren - som en ordinarie tourtävling vilket möjliggör stora omkastningar på "ledartavlan".

Säsongens 125 bästa spelare är kvalificerade till den första tävlingen, de 100 bästa går vidare till den andra, 70 spelar den tredje och topp 30 gör upp om titeln i den sista.

Till finaltävlingen görs en omseedning som ger alla 30 en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa inför avgörandet på East Lake-banan i Atlanta har allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 284 miljoner kronor. Segraren får 10 miljoner dollar, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM