Ståhl på diamantjakt i Bryssel

SPORT

Friidrott. Lugnet, styrkan och stabiliteten osar ur en bred fåtölj på ett hotell i Bryssel.

Svenske diskusstjärnan Daniel Ståhl är på diamantjakt när friidrottarnas galasäsong går i mål.

För nästan exakt ett år sedan var det här som han fick sin tävlingsmässiga revansch efter kvalmissen i Rio-OS. Med 65,78 på Kung Baudouin-stadion i den belgiska huvudstaden tog Ståhl då sin första seger i en Diamond League-tävling.

Det upprepar han gärna när årets finalgala hålls på fredagskvällen.

– Det är ju kul att komma tillbaka hit, vore kul att försvara titeln här. Men nu är det ju lite större också: Nu är det fajten om vem som ska bli champion i Diamond League och det är det jag siktar på, säger Ståhl.

Längst i världen

Bekvämt uppsutten i en stor skinnfåtölj på de aktivas hotell kan svensken luta sig bakåt mot en kanonsäsong.

Fjolårets DL-seger i Bryssel har följts av ytterligare två galavinster i år. Och ett rungande svenskt rekord i juni, som tillika är världsårsbästa. Och så VM-silvret i London.

Hux flux har Daniel Ståhl fått vänja sig vid att vara den nya fixstjärnan i svensk friidrott.

– Ja, alltså. . . Det är ju det här man har siktat på länge. Och nu är jag här och ska se till att ta medaljer i framtiden och kasta ännu längre.

Ingen fruktan

Fredagens tävling gäller allt eller inget. Tidigare resultat under säsongen spelar ingen roll. Diamond League-vinnare i diskus blir den som vinner på fredagen.

– Som en VM-final: åtta kastare, sex kast. Det ska bli riktigt skoj.

TT: Vem fruktar du mest?

– Vad betyder frukta? svarar Ståhl med ett snett leende - men går sedan med på att ändå gissa vilka av konkurrenterna som utmanar honom främst.

– Jamaicanen Dacres och Andrius Gudzius från Litauen, han som vann VM-guldet. Sen vet man aldrig med bröderna Harting och polackerna, säger Ståhl och har då nästan räknat upp hela det lilla startfältet.

Semester - och EM-guld

Diamond League-avslutningen blir en av säsongens sista tävlingar.

– Efter Finnkampen tar jag nog ett par veckors semester och tar det lugnt. Sen börjar grundträningen igen någon gång i oktober.

Semesterplanerna är relativt enkla.

– Det är ju som för alla andra Svenssons när man tar semester: fiska, ta det lugnt, hänga med kompisar, familj och vänner och så.

Måhända blir semesterkassan utdrygad av de 50 000 dollar som fredagens vinnare får med sig.

I nuläget är det segrar som gäller för 25-åringen. Både nu och nästa år.

– Ja - så många segrar som möjligt vill man ju ha. Och sedan vinna EM-guld nästa år i Berlin, säger Daniel Ståhl.

FAKTA

Startfältet i Bryssel

I diskusfinalen i Diamond League på fredagskvällen ställs Daniel Ståhl mot världsmästaren Andrius Gudzius från Litauen, hemmahoppet Philip Milanov från Belgien, Fedrick Dacres från Jamaica samt polackerna Piotr Malachowski och Robert Urbanek och tyska bröderna Robert och Christoph Harting.

Övriga svenskar i Bryssel är Meraf Bahta på 1 500 meter, Sofie Skoog och Erika Kinsey i höjdhopp samt Michaela Meijer i stavhopp.

Bryssel, TT:s korrespondent

ARTIKELN HANDLAR OM