Wilanders stora hyllning av underbarnet

SPORT

Tennis. Flera stora herrspelare lyser med sin skadefrånvaro i US Open.

Underbarnet Denis Shapovalov har i stället fått chansen att skina allra starkast.

– Han är som en kombination av Nadal och Federer i 18-årsåldern, säger tennisexperten Mats Wilander.

När katten är borta dansar råttorna på bordet. Lite så har det varit under den första veckan av årets sista grand slam-turnering US Open.

Flera högt rankade spelare har tagit sig vidare i en turnering som redan på förhand saknade fem av de elva högsta rankade spelarna i världen på grund av skador. Däribland världstvåan Andy Murray, fjolårsmästaren Stan Wawrinka och 12-faldige grand slam-segraren Novak Djokovic

De spelande legendarerna Roger Federer, 19 grand slam-titlar, och Rafael Nadal, 15 grand slam-titlar, är kvar i turneringen.

Men det är ett annat namn många pratar om: 18-årige Denis Shapovalov från Kanada som i fjol vann Wimbledons juniorsingelturnering.

Tystat tvivel

Den 69-rankade kvalspelaren går på fredagen in i den tredje omgången mot 22-årige Kyle Edmund, rankad 42, från Storbritannien efter att i onsdags slagit ut 12-rankade Jo-Wilfried Tsonga, Frankrike, på centrecourten Arthur Ashe.

– Varje match jag vunnit har tystat andras, och mina egna, tvivel huruvida jag ska vara i de här sammanhangen. Jag tillhör de här killarna och turneringen den här höga nivån, sade Denis Shapovalov, som för ett år sedan var rankad 246 i världen, efter segern i tre raka set mot Tsonga.

Den vänsterhänte, långhårige och blonde Shapovalov föddes i Tel Aviv, Israel, i april 1999 men flyttade tillsammans med sina ryska föräldrar till Kanada före ettårsdagen. Modern Tessa är tidigare spelare och är nu en av sonens tränare.

Denis Shapovalov har sedan de tidiga tonåren haft de tennisinitierades blickar riktade mot sig. I augusti skärptes dem ytterligare när Shapovalov besegrade spanske världsettan Nadal i den tredje omgången av hemmaturneringen Rogers Cup i Toronto.

"På en annan nivå"

– För att vara hundraprocentigt ärlig, det går inte att jämföra Shapovalov med någon annan ung spelare, säger tidigare storspelaren Mats Wilander, tennisexpert hos Eurosport, och fortsätter:

– Han är på en helt annan nivå. Det är som att se en kombination av Nadal och Federer i 18-årsåldern. Han har Nadals glöd och snabbhet runt banan och Federers elegans. Det är helt otroligt.

I fredagens avslutande match på centrecourten i Flushing Meadows Corona Park går en annan 18-åring in i den tredje omgången av damernas singelturnering.

Rysslandsfödda amerikanskan Sofia Kenin möter femfaldiga grand slam-segraren Maria Sjarapova, 30, som gör grand slam-comeback efter 15 månaders dopningsavstängning.

FAKTA

Denis Shapovalov

Född: 15 april 1999 i Tel Aviv, Israel.

Bor: Nassau, Bahamas.

Blev proffs: 2016.

Världsrankning inför US Open: 69.

ATP-titlar: Ingen.

Andra meriter: Vann Wimbledons juniorsingelturnering 2016. Vann US Opens juniordubbelturnering 2015.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM