Dubbla derbychanser för Fredrik Persson

TT-SPORT

Trav. För de flesta travtränare förblir Svenskt travderby en dröm.

För Fredrik Persson blev det verklighet sedan han kvalat in Monark Newmen till Derbyt och Ultra Bright till stoderbyt på söndag. Båda har vinstchans.

Evig ära och berömmelse står på spel på Jägersro. En rätt så ful, men synnerligen populär gul kavaj får kusken, tränaren och ägaren som vinner derbyt. Dessutom en hiskelig massa pengar.

Om Fredrik Persson vinner båda finalerna kammar hästägarna hem sex miljoner kronor.

– Prispengarna har jag inte tänkt så mycket på ännu, men det kommer att bli väldigt spännande lopp. Både hästarna är i toppform, hälsar Persson.

Smärtsamt minne

Kalmartränaren har vunnit stoderbyt två gånger. 2010 med superstoet Viola Silas och 2012 med Red Red Red.

Men från Derbyt har han däremot ett smärtsamt minne.

– Det var 1999, jag hade bara varit tränare i sju-åtta månader och hade lyckats kvala in Igro. Det var en jättestor grej för mig. Det var reportage i tidningar och i tv. Men dagen före derbyt fick hästen tarmvred, tre dagar senare dog han. Ett jäkla slag för en ung tränare som jag var då. Minns att jag låste in mig på hotellrummet i Malmö på lördagen. Usch, det var tungt!

Lätt seger

Monark Newmen är Perssons derbyhäst den här gången. Fyraåringen var nära att vinna Kungapokalen i våras. Han vann sitt uttagningslopp i lätt stil.

– Hästen var otroligt fin och vann med krafter kvar. Jag tror mina konkurrenter fick tuffare uttagningslopp och det har vi nytta av på söndag. Om min häst är i balans från början kan han öppna riktigt snabbt, snabbare än många tror. Men jag vill inte sätta upp tempot själv, det räknar jag med att Lutfi Kolgjini gör med Rajesh Face, säger Persson.

Ultra Bright är Perssons vassa vapen i derbytstoet. Hon vann största loppet för de fyraåriga stona, Stochampionatet, för en dryg månad sedan. Och hon lekte hem uttagningsloppet från spets.

– Det känns som om jag har lite bättre vinstchans med Ultra Bright. Hon blir bara bättre och bättre, jag hoppas på spets och att vi stannar där länge, säger Persson.

FAKTA

Senaste vinnarna av stoderbyt

2016: Otrbanda, Peter Untersteiner, 1.12,9.

2015: Evin Boko, Jorma Kontio (tränare Timo Nurmos), 1.13,1.

2014: Neona Princess, Untersteiner, 1.13,2.

2013: Fascination, Johnny Takter (Lars Nilsson), 1.13,7.

2012: Red Red Red, Fredrik Persson, 1.12,2 (löpningsrekord).

2011: Netta Palema, Åke Svanstedt, 1.13,4.

2010: Viola Silas, Persson, 1.12,7.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM