Ljust för Blixt i Boston

SPORT

Golf. Jonas Blixt har skaffat sig ett bra läge att avancera till den tredje av fyra tävlingar i slutspelet på USA-touren i golf.

Den 33-årige svensken öppnade med 68 slag, tre under banans par, på första rundan i Boston. Med det är han, tillsammans med fem andra spelare, två slag bakom den tidige ledaren, världsettan Dustin Johnson, USA.

Johnson såg stark ut med en eagle och fem birdies, men också två bogeys.

– Jag fick ihop ett ganska bra reslutat, säger Johnson enligt AP.

Blixt inledde tävlingen som 84:e spelare på Fedex Cup-rankningen och måste vara bland de 70 bästa för att få fortsätta till Lake Forest, Illinois, om två veckor.

Värmlänningen avslutade fredagsronden med en eagle på det 18:e och 480 meter långa par 5-hålet, där han sänkte en putt från drygt tio meter.

För David Lingmerth, tävlingens andre svensk, ser det betydligt mörklare ut. Han gick runt på fyra över par och är i nuläget långt från topp 70.

Henrik Stenson står över tävlingen men är inställd på att spela i Lake Forest.

FAKTA

Fedex Cup

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, innehåller fyra tävlingar som spelas i augusti-september. Spelarna får poäng utifrån resultaten i säsongens tidigare tävlingar och samlar på sig ytterligare poäng i slutspelet.

I finaltävlingen får bara de 30 bästa på rankningen vara med. Till den sista tävlingen stryks tidigare intjänade poäng. Omseedningen gör att alla 30 har en teoretisk chans att vinna sammanlagt i slutspelet och de fem första har allt i egna händer.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 284 miljoner kronor. Vinnaren får 10 miljoner, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner dollar. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela. Henrik Stenson vann totalsegern för fyra år sedan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM