Sverige jagar revansch i Vitryssland

TT-SPORT

Fotboll. Besvikelsen i Sofia har utvecklats till en revanschkänsla.

Nu vill Sverige "studsa tillbaka" och vinna mot Vitryssland.

– Ska vi ha någon chans måste vi ta tre poäng, säger Emil Forsberg om VM-kvalets fortsättning.

Sveriges 2-3 mot Bulgarien och Frankrikes imponerande 4-0 mot Nederländerna resulterade i att grupptabellen ser annorlunda ut.

Med missräkningen på Nationalstadion Vasil Levski i Sofia tappade förbundskapten Janne Anderssons landslag greppet om förstaplatsen och från och med nu handlar de återstående tre kvalmatcherna om att säkra tillräckligt med poäng för att lägga beslag på en av de åtta playoff-platserna.

Och den resan inleds redan i morgon.

– Det är alltid positivt när det kommer en ny match så här nära, för då har man chans att påverka igen. Det är det vi vill göra. Vi vill påverka. Vi vill ta tre poäng, säger Emil Forsberg.

– Det var klart att vi ville vinna mot Bulgarien, men nu får vi se saker i ett annat perspektiv. Det är inte bara att gå ut och vinna med 85 procents jobb. Det krävs 100 procent om vi ska lyckas.

"Besvikelse"

Sebastian Larsson, en möjlig ersättare till ryggskadade Albin Ekdal, är precis som alla andra i landslaget missnöjd med lagets prestation i Sofia.

– Det kändes som att vi hade något stabilare i oss. Det var en besvikelse, säger han.

TT: Hur vänder man sådana känslor?

– Det gäller att lära sig fort. Vi vill inte uppleva den här känslan igen. Vi vet vad som gäller. Det är sex poäng som vi måste plocka i våra nästa två matcher och efter det får vi se vad vi har för utgångsläge inför sista matchen, säger han.

"Tuffare"

TT: Vad lärde ni er av förlusten?

– Det är svårt att säga men vi måste lära oss att vi inte kan spela en sådan här fotboll igen - att underprestera. Vi måste tillbaka till den nivå vi har visat tidigare och om vi kommer tillbaka till den så har vi goda chanser att vinna, säger Sebastian Larsson.

– Självklart har vi gjort det tuffare för oss genom att vara med och slåss om gruppsegern. Nu är vi inte bara beroende av våra egna resultat, nu är vi även beroende av andra resultat.

Sverige tar sig an Vitryssland på söndag. I nästa samling väntar ett hemmamöte med Luxemburg, den 7 oktober, och tre dagar senare avslutas kvalet borta mot Nederländerna.

FAKTA

Så avgörs VM-kvalet

Kommande matcher:

Söndagen: Vitryssland-Sverige, Nederländerna-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg.

7 oktober: Sverige-Luxemburg, Bulgarien-Frankrike, Vitryssland-Nederländerna.

10 oktober: Nederländerna-Sverige, Frankrike-Vitryssland, Luxemburg-Bulgarien.

Det gäller:

Samtliga nio gruppvinnare går till VM-slutspelet i Ryssland nästa år. Åtta av de nio bästa tvåorna lottas mot varandra i playoff. Sverige ligger just nu tvåa i gruppen, tre poäng bakom Frankrike. Bulgarien är en poäng bakom Sverige och Nederländerna tre.

Det gäller om lagen står på samma poäng efter sista matchen i kvalet:

1) Målskillnad.

2) Gjorda mål.

3) Poäng i inbördes möten.

4) Målskillnad i inbördes möten.

5) Gjorda mål i inbördes möten.

6) Bortamål i inbördes möten.

7) Fairplay-poäng.

8) Lottning.

Minsk, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM