Många nya spelare i Vitryssland

TT-SPORT

Fotboll. Yngre, hungrigare och framför allt bättre.

Det vitryska landslag som spelade på Friends i mars är till stora delar historia.

– Det är ganska många hyfsat bra fotbollsspelare, säger landslagsspionen Jonas Thern.

Sverige körde utan några större besvär över vitryssarna i våras. Sett till matchbilden kunde segern ha blivit större än 4-0.

Ett halvår senare pendlar Vitryssland mellan topp och botten. Bulgarien slogs hemma i juni, men i torsdags kom en ny motgång. 0-1 borta mot Luxemburg var inte det steg i rätt riktning som förbundskaptenen Igor Kriusjenko sett fram emot.

Landslagsstaben hade Lasse Jacobsson på plats och Thern har sett matchen i efterhand. Hans slutsats inför VM-kvalet i Borisov på söndag:

Fembackslinje

– Förmodligen kommer de att spela helt olikt mot när vi mötte dem hemma. Om de inte ändrar sig, kommer de att spela som mot Luxemburg med tre centrala försvarare och två "wing-backs". Ofta blir det en fembacklinje, men när de har bollen lämnar de en hel del ytor.

– Taktiskt känns det som att det kan bli en hel del ytor om vi gör vårt jobb som det är planerat i det svenska laget.

Hemma har Vitryssland kryssat (0-0) mot Frankrike och vunnit (1-0) mot Bulgarien.

– Matchen mot Frankrike har jag bara sett glimtar av, men där var det spel mot ett mål. Vitryssland stod runt eget mål och klarade en poäng. Mot Bulgarien sprang de oerhört mycket. De jobbar och tar löpningar i tid och otid. Direkt när vi tappar boll måste vi vara på försvarssidan, annars kommer de att utnyttja det, varnar Thern.

"Spelar för hedern"

TT: Är det din bedömning att det är ett bättre Vitryssland nu än i mars?

– Vad man har förstått, försöker de bygga något för framtiden. De har inte så mycket mer än hedern att spela för och vill visa upp sig på hemmaplan.

TT: Är det stor skillnad på Vitryssland hemma och borta?

– Generellt, av de lagen jag tittat på (som matchbevakare), är det Vitryssland som spelar ganska så likt match efter match.

– Förändringen sedan tidigare är att de varierar lite mer med långa bollar, säger Thern.

Minsk, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM